Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A Fővárosi Ítélőtáblára továbbították a romagyilkosság ügyét

A bíróságnak harminc napja van, hogy a tárgyalás előkészítés során megvizsgálja a releváns iratokat és három hónapon belülre ki kell tűzniük az eljárást.
Pénteken a Fővárosi Ítélőtáblához másodfokú eljárásra továbbította a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a romagyilkosságok néven elhíresült bűncselekmény-sorozat aktáit - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

Csiha Gábor fellebbviteli ügyész elmondta: másodfokú indítványukban fenntartották az elsőfokú ügyész által bejelentett fellebbezést. Ennek lényege szerint a negyedrendű vádlottra súlyosabb végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását kezdeményezik, míg az első három vádlottra - akik első fokon életfogytiglani szabadságvesztést kaptak - a megállapított jogi minősítések pontosítását, kiegészítését kezdeményezik a másodfokú tanácsnál.

Az ügyészségi szóvivő elmondta: a bíróságnak harminc napja van, hogy a tárgyalás előkészítés során megvizsgálja a releváns iratokat és három hónapon belülre ki kell tűzniük az eljárást.

2008 és 2009 során egy szervezett banda országszerte kilenc helyszínen lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal roma családok otthonait támadta meg. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak a megtámadott épületekre, és 55 ember testi épségét veszélyeztették.

A romagyilkosságok ügyében a Budapest Környéki Törvényszék idén augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése 13 év fegyház. A bíróság az ítélet szóbeli indoklásában kimondta a rasszista indítékot.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és az ügyész is fellebbezett, így az nem jogerős, a per másodfokon folytatódik. Addig a vádlottak előzetes letartóztatásban maradnak.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) tavaly augusztusban közölte, hogy a romagyilkosságok ügyében súlyos mulasztások történtek a Katonai Biztonsági Hivatalnál (KBH). Megállapították, hogy a KBH korábbi vezetői - Kovácsics Ferenc altábornagy, főigazgató és helyettese, Hamar Ferenc nyugállományú vezérőrnagy - súlyos szakmai, erkölcsi és etikai hibákat követett el az ügyben. A titkosszolgálati vezetők a KBH "titkos kapcsolatát" a romagyilkosságok negyedrendű vádlottjával a honvédelmi tárca, a nyomozó hatóság és a parlamentnek az ügyet vizsgáló albizottsága előtt is eltitkolták - írta a HM.

Idén novemberben a Központi Nyomozó Főügyészség a romagyilkosságokhoz kapcsolódó, katonai büntetőeljárásra tartozó ügyben négy emberrel szemben emelt vádat hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt év után fogtak el egy bankrablót

Az őrizetbe vett 47 éves férfi a kihallgatásakor tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését,… Tovább olvasom