Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A FranciArt kulturális évad márciusi programjai

Március hónapban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon négy koncertet és színházi előadást, valamint két kiállítást szerveztek a FranciArt francia kulturális évad keretében.
A március 14-én kezdődő Budapesti Tavaszi Fesztivál négy kiemelkedő komolyzenei illetve színházi eseménye és két kiállítása a fesztivál és a magyarországi FranciArt kulturális évad szervezőinek együttműködésében jött létre.

A fesztivált megelőző hetekben filmszemlét és az űrkutatásról, az üvegházhatásról, a bioetikáról, illetve az Európai Unióról szóló előadásokat, a hónap végén pedig a francia nyelvű afrikai, kanadai, európai közösségek kultúráját felvillantó "frankofón napokat" kínál a FranciArt.

A tavaszi fesztivált az Operaházban francia balettgála nyitja a párizsi, a toulouse-i és a bordeaux-i opera táncosai, valamint a lausanne-i Béjart Együttes közreműködésével.

Március 15-én a Trafó - Kortárs Művészetek Házában Frenák Pál társulata mutatja be Blue Spring című új táncműsorát.

Március 27-én - a színházi világnapon - a strasbourgi Ifjúsági Színház adja elő "Ádám, Éva, Lucifer, Isten és a többiek" címmel Madách Tragédiájának francia nyelvű változatát a Budapesti Bábszínházban; ugyanezen az estén Berlioz: Rómeó és Júlia drámai szimfóniáját adják elő francia és magyar művészek Kocsis Zoltán vezényletével a Zeneakadémián.

Március 5-én a FranciArt európai uniós sorozatában André Kaspi, a párizsi Sorbonne professzora arról tart előadást, hogyan fogadják az Amerikai Egyesült Államokban az EU építésének sikereit és gondjait.

Claudie Haigneré asszony, a Mir űrállomást megjárt orvos-űrhajós, a kutatással és az újításokkal foglalkozó francia miniszter a tudós személyiségének szerepéről, az újítások ösztönzéséről, az űrkutatásról és a bioetikáról beszél március 10-én a Francia Intézetben. A beszélgetésen részt vesz az üvegházhatás egy neves francia szakértője is.

A filmrajongók hat estén át Roman Polanski régi filmjeiből válogathatnak a Francia Intézetben március 11-étől. Az ismert nagyjátékfilmek mellett minden este eddig nem vetített kisjátékfilmek is vászonra kerülnek.

Március 19-én az Uránia moziban, a rendező jelenlétében vetítik a tavaly Cannes-ban Arany Pálmát, az idén hét César-díjat és három brit filmakadémiai díjat nyert filmjét, A zongoristát.

Filmbarátoknak és a klasszikus detektívműfaj kedvelőinek egyaránt csemegét kínál a Francia Intézetben 20-án a Simenon-est.

A néző passzív szerepéből résztvevővé léphet elő a francia nyelvű afrikai, kanadai, európai közösségek kultúráját felvillantó, március 17-től 28-ig tartó "frankofón napok" közönsége a francia tannyelvű gimnáziumok diákjainak irodalmi kávéházában és a franciául tanuló általános iskolások vetélkedőin.

Fiatal énekes tehetségek mutatkoznak be 21-én a francia nyelvű sanzon-versenyen. A Francia Intézetben francia, tunéziai, belga, svájci filmeket bemutató maratoni moziéjszaka kezdődik 28-án, pénteken este, a legkitartóbbak számára francia reggelivel ér véget a vetítés és egyben a frankofón találkozó.

Francia és magyar dzsessz-együttesek lépnek fel a Fonó Budai Zeneházban március 7-én és 8-án, a Trafóban pedig 22-én.

A FranciArt kiállításainak egyike Robert Doisneau-ról szól. Barátai szerint "költő volt, nem is fényképész: humort és szeretetet talált a leghétköznapibb pillanatokban is". Képei március 3-ától láthatók az Iparművészeti múzeumban.

Niki de Saint Phalle nevét nemigen ismeri a magyar közönség, pedig sok magyar turista látta az európai nagyvárosok terein mesebeli állatfiguráit, színes mozgó szobrait - ha másutt nem, a párizsi Pompidou Központ melletti medencénél, ahol bolondos vízköpőkből fröcsköl, zubog a víz.
A művész alkotásai március 16-tól az Ernst Múzeumban tekinthetők meg.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légi biztonság: a Malév rossz helyezést kapott

A német AERO International légiközlekedési szaklap elkészítette a hatvanhat legnagyobb légitársaság… Tovább olvasom