Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

A fukusimai katasztrófára emlékeztek Budapesten

Az egy évvel ezelőtt Japánban történt fukusimai atomkatasztrófára, annak áldozataira emlékeztek vasárnap este Budapesten, a belvárosi Deák téren.
A rendezvény felszólalói arra is felhívták a figyelmet, hogy nincs biztonságos atomenergia.

A Greenpeace, a Védegylet és a Lehet Más a Politika (LMP) megemlékezésén összegyűlt mintegy harminc ember előtt Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője arról beszélt: Japánban jelenleg is folyik a szembenézés azzal, miért is következhetett be a fukusimai atomkatasztrófa.

"Mindaz, amiben Japán hibázott Fukusima előtt és a katasztrófa bekövetkezte után, azt Magyarországon gyakorlatilag egy az egyben mi is megvalósítjuk" - hangoztatta az ellenzéki politikus. Magyarázata szerint a magyar nukleáris rendszer ugyanazt a titkolódzó gyakorlatot folytatja, mint a katasztrófát megelőzően a japán hatóságok.

A frakcióvezető szerint a fukusimai atomkatasztrófa legfőbb tanulsága az: nem lehet átláthatatlan, ellenőrizhetetlen kormányzati, pénzügyi és gazdasági befolyás alatt álló nukleáris hatósági rendszertől azt várni, hogy "biztonságos, megfelelően üzemeltetett nukleáris energiatermelést felügyeljen".

A fukusimai katasztrófára emlékeztek Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

"Nem várható Magyarországon sem, hogy egy ilyen rendszer reálisan fel tudja mérni a kockázatokat és megfelelő lépéseket tegyen" - fogalmazott Jávor Benedek. A politikus szerint újra kell gondolni a magyar energiapolitikát, és ehhez szükséges egy nyílt vita lefolytatása.

Vay Márton, a Greenpeace magyarországi szervezetének szóvivője a megújuló energiaforrások használatának jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy a nukleáris ipar fenntartása mára erkölcsi kérdéssé vált. Vida Viktor, a Védegylet munkatársa szerint a kormányok még most sem vonták le a fukusimai atomkatasztrófa tanulságait. Mint mondta, követelik, hogy a kormány vizsgálja felül a nagyvállalati érdekekhez igazított, "csak a nevükben nemzeti", az atomenergia központi szerepére alapozott energiastratégiát.

A beszédeket követően a részt vevők egyperces néma csenddel adóztak az atomenergia eddigi összes áldozatának. Az emlékezők a téren mécsesekből kiraktak egy atomjelet.

Egy évvel ezelőtt, március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erejű földrengés törmelékké és hamuvá változtatta Japán keleti részeit. A földrengés okozta szökőár épületeket és embereket ragadott magával. A természeti katasztrófa csaknem 16 ezer halálos áldozatot követelt, egy esztendővel a történtek után még mindig majdnem négyezer eltűntet tartanak nyilván.

A súlyosan megrongálódott Fukusima-1 atomerőműből több alkalommal is jelentős mennyiségű radioaktív szennyeződés jutott ki a levegőbe és a tengerbe. A csernobili után ez volt a legsúlyosabb atomkatasztrófa a világon. A japán atomreaktorokat leállították, hogy a fukusimai tapasztalat fényében feltérképezzék biztonságukat.

A létesítmény körzetéből mintegy 160 ezer embert telepítettek ki, a környéken még mindig zajlik a talaj sugármentesítése. Mindmáig 326 ezer embernek nincsen hajléka, közülük 80 ezer azoknak a száma, akik a megrongálódott atomerőmű környékén laktak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a leégett hétvégi házban

A 12 négyzetméteres faház porig égett. Az elhunyt kilétéről a tűzoltóságnak egyelőre nincs… Tovább olvasom