Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A galambok hazatérte az igazi boldogság

A hegyeshalmi Zwonitschek Jánost szombaton a Magyar Postagalamb Szövetség 125. évfordulóján huszonöt éves egyesületi tevékenységéért tüntették ki a Parlamentben.
A hegyeshalmi Zwonitschek Jánosnak hatéves korában bátyja ajándékozta első galambjait: a fehér és a fekete parlagi galamb akkor olyannyira a szívéhez nőtt, hogy azóta sem tud szabadulni a galambászat szenvedélyétől. Tizenévesen szerezte be az első postagalambjait. Az udvaron kialakított dúcokban mára kétszáz szárnyas várja a napi két-háromszori etetést, ötven közülük versenygalamb.
Mint meséli, a galambtartás és a versenyeztetés idő- és pénzigényes hobbi, ez viszont korántsem tántorítja vissza. Sőt, a hobbiból huszonöt éve egyesület nőtte ki magát.
A civil szervezet, a Hegyeshalmi F21 Postagalamb Sportegyesület létrehozásánál ott bábáskodott Simon János, Dubi Imre és a néhai Major Ferenc, s az alapításnál besegítettek az óvári galambtenyésztők is: Vincze Zoltán, Deák Tibor, Marquetant Károly, Kertész Attila. Tőlük kaptak első lépésként madarakat, amelyekkel már versenyekre is lehetett jelentkezni. 1982-ben tizenöten indultak, ma az egyesület tizenhét tagot számlál, köztük néhány fiatalt is. Nemrég egy helyi vendéglőben közel százötven résztvevővel báloztak az egyesület galambászai: a legjobbaknak tizennyolc serleget, kupát osztottak ki.
Munkája elismeréseként Zwonitschek Jánost a hét végén a Parlamentben a fennállásának 125. évét ünneplő Magyar Postagalamb Szövetség jutalmazta negyed évszázados tevékenységéért.
A galambok versenyeztetésének szezonja májustól indul, így most még több odafigyelést igényelnek: reggel-délben-este etetni kell őket és a tisztán tartásuk is időigényesebb. Zwonitschek János idén versenygalambjainak tizenhárom 200–800 kilométeres utat tervez, többnyire Németországba. A németek körében a postagalambok versenyeztetése igen népszerű: jóval többen foglalkoznak ezzel a hobbival, sporttal. A legnagyobb boldogságot az jelenti, amikor galambjai egy hosszú útról hazatalálnak – vallja a hegyeshalmi tenyésztő, aki reméli, ha gyermekeit nem is sikerült megfertőznie a galambászással, unokái látnak majd a nagypapa szenvedélyében fantáziát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom