Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A gazdasági elit elődjeiről

A múlt ösvényeiről a jelenbe vezet dr. Szakál Gyulának az 1870 és 1940 közötti győri vállalkozó polgárokról szóló kötete, melyet a Széchenyi-egyetemen csütörtökön mutattak be.
Nem egyszerűen a múltidézés szándékával készítette el tanulmánykötetét dr. Szakál Gyula docens, a Széchenyi István Egyetem oktatója. A Vállalkozó győri polgárok 1870–1940 című munkájával, melyben eleink életének korlenyomatát adja, a modern idők versenyfutásához nyújt segítséget az erényekből álló örökséggel.
Az emberek vállalkozói és politikai magatartását kutató szakember ezúttal a megyeszékhely anyagilag legsikeresebb polgárainak – a gazdasági elitnek – a tevékenységét vizsgálta és különös figyelmet szentelt annak a folyamatnak, amelynek során a virágzó kalmárváros áthidalta válságát és sikeres iparvárossá vált. A történeti modellcsere mellett azonban érdekes része a műnek az is, ahogy a szerző elemzi a mértékadó győriek társadalmi értékorientációját, politikai állásfoglalásait. Kitér arra, milyen foglalkozási csoportoknál halmozódott fel a legtöbb vagyon és hogyan alakult a vállalkozók életútja.
A könyv tegnapi egyetemi bemutatóján dr. Czinege István rektor a város és a felsőoktatási intézmény közti kapcsolatot erősítő újabb láncszemnek nevezte a tanulmányt. A rendezvényen a Győr Barátainak Körét képviselő dr. Jordán László pedig a két világháború közötti időszak meghatározó győri folyamatait családja révén átélő tanúként ajánlotta a főként hallgatókból álló közönség figyelmébe az alkotást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termékváltás az Audinál

Termékváltás lesz a következő időszakban az Audi Hungaria Motor (AHM) Kft.-nél – jelentette be… Tovább olvasom