Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A gazdasági csúcs után Azerbajdzsánba indul Gyurcsány

Azerbajdzsánba utazik Gyurcsány Ferenc csütörtökön a gazdasági csúcs után, hogy részt vegyen egy nemzetközi energiaügyi csúcstalálkozón pénteken.
Több mint 10 ország elnöke és vezető szakpolitikusa egyeztet majd az azeri gáz- és olajkészletek felhasználási lehetőségeiről. A tárgyaláson szóba kerül a Nabucco-földgázvezeték építése is.

Több elképzelés is született arról, hogyan lehet Európát összekötni a közép-ázsiai földgáz- és kőolajforrásokkal. Ezek egyike a Nabucco-projekt, amely Magyarország számára stratégiai jelentőséggel bír. A gázvezeték Oroszország megkerülésével 2012-13-tól a Kaszpi-tenger vidékéről szállítana gázt Törökországon át Ausztriáig. A több mint 7 milliárd euró értékű beruházást nem a résztvevő öt ország, hanem ezek olajvállalatai végeznék.

A csúcstalálkozóra a román, az ukrán, a lengyel, a grúz és lett elnök, a bolgár alelnök, az amerikai energiaügyi miniszter, valamint Törökország és Görögország képviselője is meghívást kapott. Gyurcsány Ferenc - a tervek szerint - az azeri fővárosban tárgyal majd a vendéglátó ország, valamint Ukrajna elnökével és az EU energiaügyi biztosával is.

A kétnapos bakui csúcson készítik elő a jövő január végére, Budapestre szervezett Nabucco-csúcstalálkozót is.

Olvasóink írták

  • 1. radenko 2008. november 13. 10:41
    „Az a nagy baj , hogy még mindig nincs őszinte szembenézés a gazdasági válsággal. A kormányfő csak papol papol
    egyik szava után jön a másik igaztalan mondás nem bontotta ki az igazság fonalát. Én úgy látom és tapasztalom
    a politika nem más mint a hazugságok művészete, ki tud mennél nagyobbat lódítani. Ezt hozta a fene nagy demokrácia és azt mondom maradt volna minden úgy ahogy volt kár volt 1989 ért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kondorosi szerint nem bűntett Polgár oknyomozása

Még a héten elbírálja a Fővárosi Főügyészség a mozgássérült-parkolókártyát kenőpénzért kiállító… Tovább olvasom