Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

A gerincet is tornáztatni kell

Sokan azért mozognak, hogy hasizmukat és vádlijukat tegyék formássá. Ám az egészségünk szempontjából a gerinc sem hanyagolható el.
– Sokféle módon élünk, de a gerinc, testünk fő támasztójának állapota mindenre kihat. A mostani világban legfontosabb a teljesítmény, egészséges gerinc nélkül pedig lehetetlen jól teljesíteni. Ezt a szülőknek, és a fiatalokkal foglalkozó szakembereknek tudniuk kell – mondta Kalmár Nagy Laura Klára gyógytornász.

Sokan a szép testért mozognak, számukra a hasizom és a formás vádli a legfontosabb. Mások divatsportokat űznek. Ahhoz azonban, hogy valaki úgy tudjon napi nyolc órát a monitor előtt ülni, hogy ne fájjon a háta, a dereka, igenis kell az egészséges gerincoszlop. Kalmár Nagy Laura Klára elmondta: a csontosodás befejeződéséig, tehát körülbelül 22-24 éves korig a leghatásosabb a torna, de a helyes testtartás később is megtanulható. A gyógytornász nagymamájától látta: ébredés után nyújtózkodni kell, ám ma már vekkerre ugrunk ki az ágyból, görcsösen szorítjuk a kormányt, vagy összegörnyedünk a villamos ülésén – az éjjel összenyomódott porckorongoknak nincs alkalmuk rendeződni.

– Az egyenes járás, állás sokkal pihentetőbb, egyszerűen gazdaságosabban működik így a test – fogalmazott, majd szemléletes példát említett a mozgás jótékony hatására: az udvaron nevelkedett csirkének lehetősége van szaladgálni, ezért a csontja kemény, a porc egészséges sárga. A bolti csirke csontjai viszont hajlékonyak, véresek, a porc pedig fehér.

– Fontos, hogy tudatosan éljünk. Ennek része az egészséges étkezés, de az egészséges gerincoszlop is – mondta a gyógytornász.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem baj, ha a jók előretörnek

„Érdekes fejlesztéspolitikai kérdés, hogy hiba-e, ha a jók előretörnek. Azt kell mondanom:… Tovább olvasom