Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A GKI szerint stagnálni fog a gazdaság 2009-ben

Lényegében stagnálni fog a magyar gazdaság 2009-ben, a bruttó hazai termék (GDP) növekedése fél százalékkal bővül az idei 2 százalék után - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzéséből.
A GKI prognózisa kissé kedvezőbb a kormány - bevallottan is a legpesszimistább variációjú - várakozásánál. A jelentős növekedési visszaesés egyik legfontosabb oka a külpiaci kereslet drasztikus csökkenése: a GKI szerint az export az ideinek felére, 4 százalékra zuhan, ami harmada az idei első félévinek. A lassulás jele a behozatal jelentős mérséklődése is, 3 százalékra.

A pénzügyi egyensúly az egyetlen mutató, amiben jövőre olyan mértékű javulás következik be, amivel Magyarország teljesíti az euróövezet előszobájának nevezett ERM-II-be belépés feltételét. Az államháztartás hiánya - a GKI megjegyzése szerint - kényszerűen, még a szándékoltnál is erőteljesebben javul, 2009 átlagában a GDP 2,5 százaléka lesz. Az euró bevezetésének céldátuma a kutatók szerint 2012.

Az infláció megközelíti a 3 százalékos célt, de fél százalékkal még mindig afelett lesz 2009. végén, az év egészének átlagában 3,9 százalék lehet. A bruttó átlagkeresetek 4 százalékkal nőhetnek jövőre, s mivel a hitelezés általában is nagy mértékben csökkenő tendenciájú, a lakosság körében pedig lényegében megszűnt a fogyasztás szinten tartásának kölcsönből fedezése, az esetleges szerény jövedelemmaradványok a GKI szerint is növekvően áramolhatnak megtakarításokba, amelyet egyébként is erősít a bankok egymásra licitáló betétikamat-versenye.

A GKI nem számol a forint gyengülésével, miként idei átlagban, úgy 2009-ben is 250-es euró-árfolyamot várnak. A gazdaság lassulásának következtében nem meglepően a munkanélküliek számának számottevő növekedésével számolnak. Már az idei átlagot is 7,9 százalékban jelölik meg a munkanélküliségi rátát (az idei harmadik negyedévben még 7,7 százalék volt), 2009-ben pedig 8,2 százalék lehet a mutató.

Olvasóink írták

 • 3. jobbklikk.hu 2008. november 10. 11:48
  „Navracsics Tibor | 2008. november 10. | Gazdaság
  Eddig 30 hozzászólás
  Tessék választani!Most már tényleg csak a magyar szocialisták nem látják Európában, hogy a válságból való kilábaláshoz nem megszorításokon, hanem a gazdasági növekedésen át vezet az út. Portugál, olasz, német, francia, svéd példákat már ismerünk. Ezekben az esetekben növekedési csomagokkal vagy adócsökkentéssel - gyakran mindkettővel - próbálnak új életet lehelni válságba került gazdaságukba.

  Pénteken Szlovénia döntött úgy, hogy megoldásként az adócsökkentést választja. Hasonlóképpen Nagy-Britannia is - ahol a konzervatív ellenzék hetek óta sürgette az adócsökkentésen alapuló gazdaságélénkítést - azt mérlegeli, hogy radikális adócsökkentéssel könnyít a válság sújtotta gazdaság, és nem utolsósorban a lakosság terhein.

  Nekünk ennél makacsabb kormányunk van. Noha egész Európa a gazdasági növekedés és az adócsökkentés irányába mozdul, ők kitartanak a válság kezelésének szocialista receptje mellett. Hitelfelvétel, megszorítások, recesszió: ez a szocialista út. Adócsökkentés, gazdasági növekedés, munkahelyteremtés: ezt mondja nekünk Európa. Tessék választani!”
 • 2. lipótka 2008. november 10. 10:32
  „Már 2006-ban megmondtam, hogy stagnálni fog a gazdaság. Senki nem akarta elhinni.”
 • 1. gother 2008. november 10. 09:49
  „Ha a GKI plusz 0,5%-ot mond, akkor miért tervezik a költségvetést mínusz 1-re? Valaki hazudik! Sajnos a GKI éppoly hiteltelen, mint a kormány. /Ebben az országban mindenki hazudik, ami azért megdöbbentő!/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilka / Milka: per egyetlen betű miatt

Bírósághoz fordult Ilka Gábor, miután a Magyar Szabadalmi Hivatal többször is elutasította "Ilka… Tovább olvasom