Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

A gombakomposzt felhasználása

A Kisalföldben egy tavaly megjelent cikk nyomán (amely a letermett gombakomposzt szántóföldi termőföldi utóhasznosításának egyes kérdéseivel kiemelten foglalkozott) több észrevétel érkezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósághoz (9028 Győr, Arató u. 5.).

A korábbi hézagos jogi szabályozatlansággal szemben ma már a termésnövelő anyagok engedélyezéséről, tárolásáról, forgalmazásáról és felhasználásáról a 36/2006. (V. 18.) FVM-rendelet 16. §. (6) bekezdése rendelkezik.
A rendelet értelmében, a zárt termesztőberendezésekből kikerülő termesztőközegek, így a letermett gombakomposzt további, termőföldön történő felhasználása csak talajvédelmi hatósági engedély birtokában történhet! Az engedély megszerzéséhez tápanyag-gazdálkodási szakértői névsorban szereplő szakember által készített tápanyag-gazdálkodási szaktanács készítése szükséges, melyet az eljárás illetékével (2200 Ft) ellátott kérelemhez kell mellékelni.
A szakértő szaktanácsában meghatározza az utóhasznosításra kijelölt termőföld talajtápanyag-vizsgálati adatai és a letermett gombakomposzt beltartalmi vizsgálati eredményei alapján, hogy az adott gazdasági évben, az adott mezőgazdasági parcellán termeszteni kívánt növénykultúra alá milyen mennyiségben és feltételek mellett lehet a letermett gombakomposztot talajtápanyag-utánpótlási céllal kijuttatni. Ezzel megvalósítható a jogszabályokban előírt talajvizsgálatokon alapuló, környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás. Az élelmiszerlánc-biztonsági előírások betartása a gomba esetében a termesztőközeg folyamatosan ellenőrzött összetételével, a szántóföldön termelt növény esetében pedig a letermett gombakomposzttal kezelt talaj vizsgálatával valósítható meg.
Az elkövetkezendő hónapokban a gombatermesztők és a letermett gombakomposztot termőföldön utóhasznosító gazdálkodók fokozott talajvédelmi hatósági célellenőrzésekre számíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymamakorú hastáncosok

Hatvanas-hetvenes éveikben járnak a gyálaréti nyugdíjasklub hastáncosai. Egyedülálló produkciójukat… Tovább olvasom