Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

A grafológus sosem diagnosztizál

Leendő, vagy már meglévő betegségek is kimutathatók a grafológia segítségével. Marunák Mária szegedi grafológus, írásszakértő már sokszor fölhívta a hozzá forduló figyelmét, hogy milyen szervének egészségére célszerű fokozottan figyelnie. Az is előfordult: szakorvos fölkeresését javasolta páciensének.
A kézírás jellegzetességei az egészségi állapotot is megmutatják Illusztráció: MTI
– A grafológus sosem diagnosztizál, hiszen az az egészségügyi szakember föladata. Viszont fölhívhatja a hozzá forduló figyelmét, hogy mire célszerű vigyáznia mindennapi élete során, egészsége megőrzéséért – mondja Marunák Mária.
– A betegségek energiacsökkenéssel járnak, az adott helyen energiaváltozás történt az ideálishoz képest. Erről az agyunk is tud, próbál ellene tenni. Az eltérést sokszor az energiacsökkenés és az annak ellensúlyozására történő törekvés összhatása okozza az írásképben – halljuk Marunák Máriától. A grafológus számára sokszor már akkor kitűnnek a páciens produkálta írásképből a betegségre utaló jelek, mielőtt a baj nyilvánvalóvá lett volna.

A három zóna

A betűk három zónára oszthatók, felső, középső és alsó zónára, ezek megfelelnek az emberi test „három zónájának". És megfelelnek annak a hármasságnak is, amely szerint a felső zóna a tudatos, szellemi életet tükrözi, a középső zóna a létfönntartással függ össze, az alsó zóna pedig az ösztönvilágra utal. Ha valakinek emésztési rendellenességei vannak, abból is kitűnhet: a középbetűk deformáltak, „stresszeltek", vagy például az ékezet olyan hosszú, hogy akár beleszúr a betű középzónájába.

– Az ékezet a szellemi tevékenységeknek megfelelő felső zónában helyezkedik el, a betű középzónája pedig egyszersmind a test középzónájának megfelelője is. Ha tehát az ékezet beleszúr a betű középső részébe, ez folyamatos, túlzott önkontrollt, szorongást jelent, mely miatt az egyik legjellemzőbben „középzónás testrészünk", a gyomor nem tudja megfelelően végezni föladatát – magyarázza Marunák Mária. De említhetünk ennél egyszerűbb példákat is. Az „ö", „ü" betűk ékezetei gyakran látásproblémákra utalnak. Ha a két pont túl távol helyezkedik el egymástól, mindkét szem károsodhatott. Amennyiben az egyik pont alacsonyan, a másik magasan helyezkedik el, akkor az egyik szem kevésbé jó, mint a másik.

Hurok a betűtesten

Haladjunk a középső zónába! Ha az „o" úgy kapcsolódik az előtte és az utána következő betűkhöz, hogy mindkét kötés egyfajta hurkot képez a betűtesten belül, akkor jelenlegi vagy kialakulóban lévő légzőszervi problémákra gondolhatunk: aminek egyenesnek kellene lenni, hurkot mutat, gátolva a levegő akadálymentes útját. Az alsó zónában pedig visszér kialakulását jelezheti, ha betűszár egy-egy helyen túl hangsúlyozottá válik a vonal, vagy épp megszakad – mond egy-egy példát a grafológus. Hozzátéve: az említetteknél sokkal súlyosabb betegségek kialakulásának is megvan a maga grafológiai tünete. Ezeket azonban nem említi: laikus könnyen összetéveszthet egymáshoz nagyon hasonló, ám homlokegyenest mást és mást jelentő jellegzetességeket.

Kapcsolatok – vonalak

Léteznek-e olyan „civilizációs betegségek", amelyek az írásképben is egyre gyakrabban kimutathatók? A kapcsolattartási nehézségek bizonyos határon belül nem mondhatók betegségnek, ugyanakkor kialakulásuk sokszor az írásképben is nyomon követhető. Ilyenkor a páros betűk (például „gy") két tagját összekötő vonal túl hosszú, vagy meg is szakad. Ez mind gyakoribb ma, amikor egyre nagyobb szerepet kap életünkben a számítógép, és a valós kapcsolatokat „online kapcsolatok" váltják föl. Érdekes, hogy épp a számítógépes kultúra terjedésével hozható összefüggésbe ez, holott pontosan a kapcsolattartás megkönnyítésére hozták létre a számítógépes hálózatokat. Ezért a szülőknek célszerű figyelniük arra: a virtuális világban való jelenlét ne nehezítse meg a felnövekvő gyermek számára a mindennapokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai csoport

Rábacsanak–Egyed 2–0 (0–0). Gsz.: Rákli, Nagyváradi. Markotabödöge–Rábakecöl… Tovább olvasom