Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

A Grbavica című film kapta az Arany Medvét

Jasmila Zbanic alkotása, a Grbavica kapta az 56. berlini filmfesztivál (Berlinale) fődíját, az Arany Medvét. Az idei berlini filmfesztiválon 19 film versenyzett a nagydíjért, köztük négy német. Magyar film nem volt a beválogatott művek között.
A fődíjas film rendezője, Jasmila Zbanic
A bosznia-hercegovinai alkotó osztrák, német és horvát közreműködéssel készítette el művét, amely a jugoszláviai polgárháború után játszódik, egy megerőszakolt asszony és gyermekének története, a film Szarajevó egyik negyedéről kapta címét. Zbanic a berlini fesztiválpalotában tartott díjkiosztón sajnálatának adott hangot amiatt, hogy háborús bűnökkel gyanúsított személyek (Ratko Mladic, Radovan Karadzic) az egykori Jugoszláviában még mindig szabadlábon lehetnek.

Az idei berlini filmfesztiválon 19 film versenyzett a nagydíjért, köztük négy német. Magyar film nem volt a beválogatott művek között, Zbanic műve volt az egyetlen az európai földrész keleti, délkeleti részéből. A zsűrit Charlotte Rampling brit színésznő vezette.

A fődíjra is esélyesnek tartották művét, de végül "csak" a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat kapta a brit Michael Winterbottom Guantánamó-filmjéért (The Road to Guantanamo). A film hősei Guantánamóra hurcolt fiatalok. A guantánamói amerikai támaszponton terrorizmus gyanújával több száz embert tartanak bezárva, a tábor megszüntetését széles körben követelik, a feloszlatás mellett van Kofi Annan, az ENSZ főtitkára is.

A legjobb női és férfi szereplőnek járó díjakban német művészek részesültek: Sandra Höller (Requiem) és Moritz Bleibtreu (Elemi részecskék). A zsűri nagydíját (Ezüst Medvét) megosztva kapta az iráni Dzsafar (Jafar) Panahi Offside és a dán Pernille Fischer Christensen En Soap című filmje.

Életműdíjat kapott Andrzej Wajda, a 80 éves lengyel rendező-legenda (Hamu és gyémánt, Márványember) és Ian McKellen brit színész (A gyűrűk ura).

Kiemelkedő művészi teljesítményéért díjazták a német Jürgen Vogelt, aki a Szabad akarat (Der freie Wille) című filmben egyszerre volt főszereplő (egy erőszaktevő), producer és társszerző. Halmozta a díjakat a Fipresci, a filmkritikusok nemzetközi szövetsége: a versenyfilmek közül díjazta a német Requiemet, a Panorama szekcióban vetített német Knallhartot (Kőkemény), s az amerikai-kanadai produkcióban készült Forum-filmet, az In Between Days-t.

Berlinben rendszeresen kiosztják a Teddy-díjat is, amellyel általában a "másság" világában játszódó alternatív filmeket jutalmazzák. Az idén a díjat a Fülöp-szigeteki Aureaus Solito Ang Pagdadalaga Ni Maximo Oliveros című filmje kapta (németből lefordítva a cím körülbelül annyit jelent, hogy Maximo Oliveros kivirágzik). A művet hivatalos közlés szerint a gyerekfilmek között vetítettek.

Az idei berlini filmfesztiválon a különböző szekciókban közel 400 filmet vetítettek 56 országból. Az ötvenes évek női sztárjainak szentelt visszapillantó sorozatban vetítették Fábri Zoltán Körhintáját Törőcsík Marival a főszerepben. Hámori Gabriellát (Állítsátok meg Terézanyut) az új filmreménységeket bemutató programba hívták meg Magyarországról.

A politika is alaposan belejátszhatott a Berlinale zsűrijének döntésébe: a Charlotte Rampling brit színésznő vezette testület a boszniai Jasmila Zbanic Grbavica című, osztrák, német, horvát közreműködéssel készült filmjét hozta ki győztesnek. Rampling még a fesztivál előtt úgy nyilatkozott, hogy a zsűritagok a politikailag igényes, művészileg felkavaró filmeket szeretik.

Zbanic tabutémát, a megerőszakolt asszonyok témáját dolgozta fel játékfilmjében, s a berlini díjkiosztást közvetlen politizálásra is kihasználta: a színpadon sajnálattal állapította meg, hogy "az olyan háborús bűnösök, mint Ratko Mladic és Radovan Karadzic még mindig háborítatlanul élhetnek Európában".

Szarajevóban igen lelkesen fogadták az elismerés hírét, a film egyik szereplője arra biztatta a Bosznia-Hercegovinában kormányzókat, hogy még többet fektessenek a filmiparba, "a film a legjobb, amit e pillanatban Boszniában előállítanak". Ezt látszik bizonyítani Danis Tanovic filmjének (Senkiföldje - No Man's Land) négy évvel ezelőtti Oscar-díjazása is.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei civilsiker

Szombathelyen rendezték a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumválasztó elektori gyűlését, amelyen a… Tovább olvasom