Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

A GVH-nak adott igazat a bíróság három kartellperben

Három kartellperben is a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) adott igazat a bíróság: jogerős ítélet születtet két informatikai és elsőfokú döntés egy vadgazdálkodó vállalkozásokat érintő ügyében. A versenyhivatal ezek miatt korábban több mint 114 milliós bírságot rótt ki az érintett cégekre.
Az egyik ügy 2003-ig nyúlik vissza, amikor a győri önkormányzat közbeszerzési eljárást hirdetett egy pénzügyi, gazdasági rendszer bevezetésére. A GVH azt állapította meg, hogy a Synergon és az SAP a tender kapcsán olyan megállapodást kötött, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. Emiatt a két vállalkozás 7,2-7,2 millió forint bírságot kapott a GVH-tól.

A döntést az elmarasztalt cégek megtámadták a bíróságon, de először tavaly novemberben a Fővárosi Bíróság, nemrég pedig a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította a keresetet.

A második ügy is hasonló: a Paksi Atomerőmű szintén egy informatikai tendert írt ki. Itt az Albacomp és szintén a Synergon kötött a projekt elnyerése érdekében megállapodást. A hatóság 10-10 milliós bírságot szabott ki.

Az érintett cégek ebben az esetben is fellebbeztek a döntés ellen, ám februárban a Fővárosi Bíróság, novemberben pedig a Fővárosi Ítélőtábla is a GVH-nak adott igazat.

A harmadik ügy előzménye az volt, hogy a GVH az úgynevezett bérvadászati piacot vizsgálta és kiderült, hogy a vadhús felvásárlási piacon a gazdasági verseny korlátozására alkalmas megállapodást kötöttek a piaci szereplők. Így még 2003-ban eljárás indult a Vadgazdasági Termékek és Szolgáltatások Terméktanács és a vadhús felvásárlásában érdekeltek ellen. Kiderült, hogy 2000 és 2004 között a terméktanács az egész vadhús felvásárlási piacra tovább gyűrűző nagyvad felvásárlási árakat határozott meg több mint tízszer. A terméktanácsra így 80 milliós bírságot szabott ki.

A szervezet a döntés ellen fellebbezett, de a keresetet az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság elutasította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták Budapest teherforgalmi stratégiáját

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén Budapest teherforgalmi stratégiáját. Ennek… Tovább olvasom