Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A gyakorlati képzőhelyek ellenőrzésének tapasztalatai

A kamaránk területéhez tartozó gazdálkodóknál a 2005-2006-os tanévben, az ellenőrzések időszakában a tanulószerződéssel foglalkoztatott tanulók száma 1.705 volt.
Az előző tanévhez viszonyítva ez 47,2%-os növekedést jelent. A megyében foglalkoztatott tanulók közel 80%-a már tanulószerződéses képzési formában teljesíti a szakmai gyakorlatot.
 
A tanulószerződéses képzőhelyek száma 514, 97%-ban magyar tulajdonúak. Az összes tanulószerződéses képzőhely közül az egyéni vállalkozó (50%) és a kft. (33%) a legtöbb. A tanulószerződéses szakmák száma 60 volt az ellenőrzések időszakában. A gazdálkodók nagy része elégedetlen a tanulóknak a gyakorlati munkához, a tanuláshoz való hozzáállásával. Több helyről jelezték, hogy 9-10. osztályban már szaktantárgyakat kellene tanítani a tanulóknak és az alapkészségeiket fejleszteni. Úgy látják, hogy a szakképzés szempontjából elvesztegetett két évről van szó, amikor a tanuló még alakítható lenne és ügyesebbé is válna a gyakorlati munka által. A szülők is megtévesztett helyzetben vannak, mert azt gondolják, megkezdődött a szakképzés a beiratkozás időpontjával. Eme téves szemlélet miatt alig van példa az egyébként szabad átjárhatóságra az iskolák 9-10. évfolyamai között.

Egyre több képzőhely szeretné kipróbálni a tanulót még a tanulószerződés megkötése előtt hivatalosan. A vállalkozások szakiskolai kapcsolattartása általánosságban igen gyenge. A tanuló által átadott, szóbeli üzenetekre hagyatkoznak többnyire. A vállalkozók kérték a kamara közbenjárását a tanév rendjének megismerése érdekében. A leghangosabb elégedetlenségüket a villanyszerelő szakmában képző vállalkozók hangoztatták, mert esetükben a megkötött tanulószerződés ellenére a tanulók heteket hiányoztak.

A tapasztalatok szerint a másodszakmát választó tanulók az igazán elhivatott, szakmunkássá válni képes fiatalok. Előfordulnak súlyos fegyelmi problémák és tulajdon elleni vétségek, bűncselekmények a tanulók részéről, ezért hiányolják a törvényből az azonnali felmondás lehetőségét a vállalkozók. A foglalkozási napló vezetését feleslegesnek tartják. A képzőhelyek általánosan jelzett igénye a bürokrácia csökkentése minden területen, a képzés tartalmában – amelyet a szakmai és vizsgakövetelmények és a központi programok határoznak meg –, a költségek elszámolásában és visszaigénylésében, a pályázatokban, az ellenőrzés és főleg az akkreditáció kérdőíveiben.
A gyakorlati képzésben résztvevő cégek nagyobb arányban kamarai tagok, mint a képzésben részt nem vevők. Például a kereskedelem, a vendéglátás és az élelmiszeripar területén 50%-os a tagság részaránya. Egy másik megközelítés szerint a telephelyen, szervezett körülmények között dolgozó cégek inkább mutatnak hajlandóságot a kamarai tagságra, mert védettséget, gazdasági információt remélnek szerezni ezáltal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újfajta drog okozhatja a német euró-bankjegyek szétesését

A német rendőrség szerint egy újfajta kábítószer, illetve az azzal élők okozzák a németországi… Tovább olvasom