Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

A gyermekek dolgoztatását vizsgálta az ombudsman

A 18 éven aluli gyermekek munkáltatását minden esetben jelezni kell a gyermekjóléti szolgálat fel.
Amennyiben gyermekek munkáltatását észlelik ellenőrzés során, a munkaügyi felügyelőségeknek a jogszabály szerint értesíteniük kell az illetékes gyermekjóléti szolgálatot, ez azonban a legtöbbször elmarad - állapította meg vizsgálatában Szabó Máté ombudsman. Erről a biztos hivatala vasárnap tájékoztatta az MTI-t.

Az ombudsman még 2010-ben egy sajtóhír alapján tekintette át a gyermekek törvényellenes dolgoztatásának jelenségét, a hatóságok ezzel kapcsolatos intézkedéseit. Most véget ért utóvizsgálata során arról győződött meg, hogy megvalósultak-e a munkaügyi ellenőrzéssel kapcsolatban megfogalmazott ajánlásai, változott-e a gyermekek jogait sértő ellenőrzési gyakorlat, növekszik vagy visszaszorul-e a gyermekek illegális foglalkoztatása - olvasható az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának közleményében.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatójának tájékoztatása szerint 2010-11-ben mindössze két-két ilyen esetet tárt fel a munkaügyi hatóság, a 2012-es évben azonban már hatot, főként a mezőgazdasági idénymunkákban, a vendéglátásban, illetve az építőiparban. A hatóság már több ízben találkozott azzal, hogy külföldi állampolgárságú gyermekeket foglalkoztattak illegálisan.

Szabó Máté megállapította, hogy a munkaügyi hatóság az ombudsman korábbi ajánlásának megfelelően értesítette a 16 év alatti fiatalok szüleit a gyermek munkavállalásáról, és lehetőség szerint a jelenlétükben hallgatta meg őket, azonban a gyermekjóléti szolgálatot mindössze egyetlen alkalommal tájékoztatta. Az ombudsman hangsúlyozza, hogy a 18 éven aluli gyermekek munkáltatását minden esetben jelezni kell a gyermekjóléti szolgálat felé, mert az csak így tudja eldönteni, szükséges-e intézkedéseket hoznia a gyermek védelme érdekében.

Az ombudsman arra is felhívja a figyelmet, hogy miután a tankötelezettséget 16 éves korra szállították le, lehetséges, hogy a korábbinál nagyobb számban jelenik meg a munkaerőpiacon ez a 18 év alatti korosztály, amelyre azonban speciális munkajogi szabályok vonatkoznak.

Olvasóink írták

 • 5. Emberségetavilágnak 2013. január 28. 07:04
  „A szakmunkástanuló 17 évesen fejezi be a tanulmányait.
  Akkor üljön még otthon egy évig?
  Az, aki 16 évesen marad ki az általános iskolából, nem fog lökdösődni a munkaerőpiacon sem.
  A határon túlról importált és nyomorúságos körülmények között, -azt is lehet mondani nyugodtan hogy állati sorban tartott- éhbérért dolgoztatott felnőttek és fiatalkorúak ügye egészen más kategória.”
 • 4. klj-54 2013. január 27. 20:20
  „Na most akkor ki kellene találni, hogy mit is akarunk?
  Melózhasson az a kölök vagy sem?
  Én 1968.06.17napjától kettő hónapot melóztam, hogy lehessen kerékpárom.
  14 éves voltam és nem haltam bele a munkába.
  Ma ezt az unokáim legálisan nem tehetik meg!”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. január 27. 18:11
  „1#-es ! Tavimaszat, ha még nem sikerült másnak felhomályosítani, Én megpróbálkozom vele : az általános tankötelezettség a 8 (nyolc) osztály elvégzésére szól ! Ha ! akar, tanulhat tovább ! Ha ! nem akar ! akkor hiába kötelezik, úgy sem fog...és 18 évesen is képzetlenül kerül ki a munkaerő piacra ! szerintem ez nyolc általánossal is érthető...egyszóval ez nem rendelet, hanem akarat kérdése !”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. január 27. 17:04
  „nézem itt-ott, hogy ha a politikától kezdve már minden s@rba veri az orrát az ombucmanó, megvizsgálhatná
  azt is hogy miért nyikorog a mákdarálónk...”
 • 1. tavimaszlag 2013. január 27. 15:24
  „hogy lehet leszállítani a tankötelezettség korhatárát olyan országban, ahol ilyen arányú a munkanélküliség? Milyen seéllyel indulnak a nyilvánvalóan képzetlen 16 évesek a munkaerőpiacon???? Ki alkalmazza őket és mire??? Én még annak sem vagyok híve, hogy egy középiskolás dolgozzon a szünezben! Nem dolga, pihenjen, nyaraljon, soha nem engedném a sajátnak, hogy dolgozzon ráér arra majd az egyetem után!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakó: cinikus a közmunkások nyaraltatási programja

A kormány pusztán kommunikációs problémának tekinti a szegénységet - mondta az MSZP-s politikus. Tovább olvasom