Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

A gyes időtartama újra három év lesz

A gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány - ismertette a kabinet döntését Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.
Hozzátette: a gyes három évre való meghosszabbítása visszamenőleg is érvényes lesz, tehát azokra is vonatkozik majd, akik most gyesen vannak. (Nekik a jelenlegi szabályozás kétéves gyest enged meg.)

Az államtitkár közölte egyúttal, hogy visszaállítja a kormány azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, négyórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem.

Soltész Miklós kiemelte: tízéves korig megadja a kormány az örökbefogadói gyes lehetőségét, ami hat hónapig segíti azokat a családokat, akik az örökbefogadásban részt vesznek.

A kormány döntött arról, hogy 2011. szeptember elsejétől a lakásfenntartási támogatás rendszerébe építik be a gáz- és távhőtámogatás jelenleg szociális támogatási rendszerét - tájékoztatott.

Hozzátette: a szocialista kormány ebben az évben teljes mértékben megszüntette volna a gázár- és a távhőtámogatást, ezt azonban a Fidesz-KDNP-kormány első lépésként meghosszabbította december 31-ig; a jövő évi költségvetésben április 30-ig marad fenn a jelenlegi támogatási rendszer, ami közel 960 ezer háztartást érint.

Az államtitkár szólt arról is: szerdán a Heves megyei rendőr-főkapitányság munkatársai letartóztattak az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézethez (ORSZI) tartozó munkatársakat, akik ellen az a gyanú, hogy a rokkantosításért pénzt kértek.

Közölte: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és ő maga az ORSZI főigazgatóját arra utasította, indítson vizsgálatot az egész országra kiterjedően, és külön az egri esetet is vizsgálja meg. Úgy fogalmazott: a társadalomban eddig is rejtetten benne volt az a gondolat, hogy egyesek adott esetben jogtalanul veszik igénybe a támogatásokat.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: átlagosan ezer forinttal emelik majd az ápolási díjat; körülbelül 1.300 forinttal emelik az ápolási díjat ott, ahol nagyon súlyos állapotban lévőt vagy nagyon súlyos fogyatékkal élőt gondoznak.

Szintén újságírói kérdésre kijelentette, a gyes emelése nincs benne a jövő évi költségvetésben.

Olvasóink írták

 • 15. scorpiosecret 2010. november 25. 22:39
  „Csak azt felejtik el, hogy itthon még mindig nem szeretik a munkáltatók a 4 órás munkaviszonyt. :))))) Ergo jól megszívják a kismamák is! Csendben és halkan kérdezem...ezt miből fogják kifizetni???
  Nyugat-Európában jó, ha pár hétre vagy hónapra otthon tudnak maradni a picivel...nem évekig!”
 • 14. Pöttyi 2010. november 25. 20:17
  „Én eddig 6 óráról tudtam? Már 4-nél tartunk?”
 • 13. fles2 2010. november 25. 18:26
  „12.Csak nem nálunk”
 • 12. kiokushyn 2010. november 25. 18:24
  „Látjátok, van itt pénz dögivel!”
 • 11. fles2 2010. november 25. 17:20
  „Most akkor lehet dolgozni 4 órában a gyesen lévőknek vagy sem?Azért,mert az APEH,Tb,minden ügyintéző mást és mást mond,nem tudják!Van itt valaki aki tudja?Vagy tud ajánlani egy olyan ügyintézőt aki normális hangnemben felvilágosít?!!!Köszi”
 • 10. fles2 2010. november 25. 17:17
  „2.Tupac!

  1.nincs hova vissza menni dolgozni,mert nincs is munka
  2.sajnos M.o-on amikor elmész egy munka interjúra mennyi gyereked van?,ha beteg tudod-e kire hagyni?ha szünet van hol hagyod a gyerkőcöt/ket?Tehát esélyed sincs dolgoznod!!!
  Ez azért gusztustalan....
  3.téged is egy nő szült a Te Édesanyád,szerinted helyén való ez a fajta hozzáállás a gyerekeket nevelő anyukákhoz?
  Jó,a cigányoktól felfordul a gyomrom,hogy csak a pénz miatt szülnek,de azt lehetne korlátozni ingyen abortusz nekik,ingyen hormon szuri amitől nem lesz terhes,de fogy a Magyar így megteszi a cigány is a Fidesznek!!!”
 • 9. skynet 2010. november 25. 17:02
  „Örülök neki,de szomorú is!!Honnan van hozzá a mani??V.színüleg csak a megcsapolt magánnyugdíjakból telik rá...”
 • 8. daimler 2010. november 25. 15:03
  „Drága tupac, szívből örülnék neki, ezért most javaslom is neked, hogy ha egyszer oda jutsz, te - vagy kedves porontyod kedves édesanyja, esetleg ti együtt kéz a kézben - mindenképp vidd el az 5 hónapos csemetédet bölcsődébe minden reggel, aztán fáradj be a munkahelyedre a kedves édesanyával együtt (persze ki-ki a maga munkahelyére), mert szükség van az ilyen dolgos kezek és szorgos elmék munkájára, mint amilyennek te tűnsz, és amilyennek az ebből következő ésszerű asszociáció nyomán a kedves édesanyát gondolom. Örülnék neki, elkelne a pozitív példa.

  Gondolom továbbá azt is, hogy veled is ez történt anno, ezért egyben a szüleidre is tisztelettel tekintek, akár svéd vendégmunkások voltak, akár nem; de minden bizonnyal azok voltak, hiszen te magad is úgy gondolod, hogy ebben az országban csak ők szülnek gyereket.

  Barátsággal,
  egy magyar kispapa”
 • 7. KolompárRómeó 2010. november 25. 15:02
  „6. hozzászólás Logaritmus 2010.11.25. 15:01

  Hát igen, de debreceni sportcsarnokra vannak milliárdok. Arra nem kell hitel.”
 • 6. Logaritmus 2010. november 25. 15:01
  „1. hozzászólás sling: "Angliában 5 hónaposan kell vinni a gyereket bölcsődében és lehet visszamenni dolgozni , itt is ez kéne . 3 éven keresztül eltartjuk a sok ingyenélő beilleszkedési problémával küzdő svéd vendégmunkást ,és mielőtt letelne a 3 év csinálnak ujabb pujákat ."

  Megint egy intézkedés és szociális kiadás, amire NINCS PÉNZ és HITELBŐL adja az állam.”
 • 5. zoltanszabo 2010. november 25. 14:26
  „Hajrá fiatalok---lehet szülni.Ebben a kilátástalan világban nagy bárorság, v.felelőtlenség szülni.A munkahely--ha van nem gyerekbarát. 4 órás munkahely--nincs is csak 10-12 órás.
  Ha új munkahelyre pályázik az elbeszélgetésen megkérdezik :van gyereke? ha még nincs akkor megkérdezik: mikorra tervezi? jó válasz ---min.10 év múlva akkor esetleg felvételt nyer./ így járt a lányom./”
 • 4. KolompárRómeó 2010. november 25. 13:57
  „2. hozzászólás tupac 2010.11.25. 13:55

  Hát igen. A 2 éves gyes alatt pedig már 2 évente kellett potyogtatni a kölköt, szóval lehet, hogy még ez a jobb megoldás...”
 • 3. KolompárRómeó 2010. november 25. 13:56
  „Havi 1000 és 1300 Ft-okról van szó? Hát az nem sok, de azért elég kevés bármire is.”
 • 2. tupac 2010. november 25. 13:55
  „Angliában 5 hónaposan kell vinni a gyereket bölcsődében és lehet visszamenni dolgozni , itt is ez kéne . 3 éven keresztül eltartjuk a sok ingyenélő beilleszkedési problémával küzdő svéd vendégmunkást ,és mielőtt letelne a 3 év csinálnak ujabb pujákat .”
 • 1. sling 2010. november 25. 13:45
  „Gyerünk szoclibek, lehet fikázni ezt a hírt is. Hajrá!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkednek a nyugdíjak januártól

Január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - jelentette be a kormányszóvivő csütörtöki… Tovább olvasom