Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

A gyöngyöspatai cigány önkormányzat elítéli a vasárnapi incidenst

Sajnálatát fejezte ki a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat a településen vasárnap történt incidens miatt. Ifj. Farkas János, az önkormányzat elnöke MTI-nek küldött közleményében elítélte a történteket, mint írta, "egy rossz válasz volt a nyílt provokációra".
Véleménye szerint egy ilyen helyzetre már számítani lehetett "a hetek óta zajló provokációk miatt". A történtekről kifejtette: "a konfliktust megelőzően provokáló mondatok hangzottak el egy helybélitől, aki a fáradtan hazatérőket a "minek jöttek haza, maradtak volna inkább ott" szavakkal fogadta. Ebben a feszült pillanatban elcsattant két pofon. Több tanú is látta az esetet".

Az MTI tudósítója vasárnap azt jelentette Gyöngyöspatáról, hogy mentőautóval szállítottak a hatvani kórház traumatológiai osztályára egy idős gyöngyöspatai nőt, akit a faluba vasárnap délután hazatérő egyik roma asszony ismeretlen okból megütött. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője később arról tájékoztatott, hogy a verekedő asszonyt előállították a gyöngyösi rendőrkapitányságra, és eljárást indítottak ellene.

A cigány önkormányzat elnöke közölte, a történteket elítélik, de úgy gondolják, hogy "a provokációnak, megfélemlítésnek hetek óta kitett roma közösség lelki erejének határán van. Fáradtak, kimerültek vagyunk".

"Mivel egyes hírcsatornákon az a rosszhiszemű hír terjed, hogy a sajnálatos incidens a nem roma közösség ellen irányult, szeretnénk nyomatékosítani, hogy a szélsőjobb hónapok óta tartó provokációi, megfélemlítései miatt mi, romák csakis a szélsőjobboldali csoportok egyes tagjait és csoportjait tartjuk a településünk békéjére és közösségünkre veszélyesnek", a vasárnapi esemény pedig "egy rossz válasz volt a nyílt provokációra" - írta, majd hozzáfűzte, az eset után már több fenyegetés is érte őket, hogy "a sértett bántalmazását megtorolják". Ezért bíznak abban - folytatta -, hogy a hatóságok szakszerűen végzik dolgukat, a védelmüket biztosítják, az incidenst pedig a helyén kezelik.

A csillebérci táborból vasárnap érkezett vissza Gyöngyöspatára azoknak a roma asszonyoknak és gyermekeknek az első csoportja, akik pénteken hagyták el a települést. A 267 nőt és gyermeket pénteken azt követően szállították el Csillebércre, illetve egy szolnoki táborba, hogy a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában április 22-e és 24-e között.

Olvasóink írták

 • 11. papsajt 2011. április 26. 11:46
  „"a konfliktust megelőzően provokáló mondatok hangzottak el egy helybélitől, aki a fáradtan hazatérőket a "minek jöttek haza, maradtak volna inkább ott" - Erre a cigánynő odament és zsupsz egy nagy pofon a szomszédjának. Megalapozta a jószomszédi viszonyt :)
  Pintér úr annyit mondott "túl kell lépni a személyes sérelmeken". Magyarán a cigánynak mindent lehet, a magyarnak meg tűrni kell.”
 • 10. Falcao 2011. április 25. 22:06
  „Gyerekcsíny!Lehet a néni is cigányozott mint szegény Cosma-”
 • 9. bánki 2011. április 25. 21:47
  „A statisztika is rasszista !

  ,,Gyöngyöspata bűnügyi statisztikái 2001., 2002., 2003., 2004., 2005., 2006., 2007., 2008., 2009. éves ERÜBS, ENYÜBS adatokból készültek a "TÉMÁBAN" meghatározott témakörökben. Forrás: http://crimestat.b-m.hu/"”
 • 8. dodó 2011. április 25. 21:24
  „Heves (vár)megye; Heves:
  - Nem történt feljelentés a március 15.-ei ünnepség piros-fehér-zöld jelképekkel felvonuló bicikliseket kővel megdobáló császi úti (cigány) lakosok ellen.
  - Az önkormányzat leselejtezéssel oldja meg a Cigány Kisebbségi Önkormányzatnál eltűnt számítógépet és telefonokat. A megoldást a képviselő testület egyik tagja sem kifogásolta, feljelentést nem javasoltak.
  - A Rendőrség 2010. évi beszámolóját a Jobbik három képviselőjének kivételével minden képviselő elfogadta. Kis Tamás(Jobbik) példaként az újtelepi közbiztonságot említette fel, ahol akadály nélkül fosztogathatnak bizonyos elemek.
  - Az új rendőrkapitány Gulyás József rendőr alezredes kinevezéséhez Kist Tamás (Jobbik) gratulált, és örült, hogy hevesi illetőségű lesz a rendőrkapitány. A képviselő testület a polgármester úr kivételével, egyhangú igennel támogatta a kinevezést. (Hevesi Tükör)”
 • 7. dodó 2011. április 25. 20:58
  „"a provokációnak, megfélemlítésnek hetek óta kitett roma közösség lelki erejének határán van. Fáradtak, kimerültek vagyunk".
  - És rettegünk, éhezünk és ki vagyunk rekesztve! - tette hozzá a tőle megszokott őszinteséggel a bizonyára büntetlen előéletű, művelt, környezetére és munkájára igényes, becsületes adófizető ifj. Farkas János, az önkormányzat elnöke.”
 • 6. zero 2011. április 25. 19:04
  „no komment”
 • 5. kekeczke 2011. április 25. 18:52
  „elfáradt a nyaralásban és a traumatológiára küldte az öregasszonyt :D”
 • 4. bánki 2011. április 25. 16:57
  „Mottó: ,,Ha virág nem lehetek, akkor ne legyek gyom sem!"

  (Heller Ágnes krédója 1957-ből)”
 • 3. azénéletem 2011. április 25. 16:50
  „"a konfliktust megelőzően provokáló mondatok hangzottak el egy helybélitől, aki a fáradtan hazatérőket a "minek jöttek haza, maradtak volna inkább ott"
  A csillebérci táborból érkeztek meg fáradtan? Szegények!”
 • 2. Jozsoci 2011. április 25. 16:47
  „Ha fáradtak, kimerültek, pihenjenek le, kedden, de még szerdán sem kell menniük dolgozni.”
 • 1. bánki 2011. április 25. 16:46
  „A 40 000 Ft-os ( költségek 40 000 Ft/kisebbség) Vöröskeresztes hétvégéről kifáradt cigány nő kétszer megütött egy idősebb magyar nőt. Ez természetesen incidens!

  Ellenkező esetben plusz két hétvége és rasszizmus!

  A pofám szakad le !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstölt egy metró a Pillangó utcánál

Füstölt egy metrószerelvény hétfő reggel a Pillangó utcai megállónál, a fővárosi tűzoltóság… Tovább olvasom