Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

A győri és a soproni honlap lemaradt

Egy közelmúltban készült hivatalos felmérés szerint, amely a megyei jogú városok önkormányzatainak internetes honlapjait vizsgálta, Győr és Sopron is alaposan le van maradva a többiektől.

A Majtényi László volt adatvédelmi biztos által vezetett Eötvös Károly Közpolitikai Intézet az év elején felmérte, hogy a 22 megyei jogú város internetes honlapjai milyen információkat tartalmaznak. A vizsgálat alapján írt tanulmány nemrégiben készült el – a www.ekint.org címen olvasható teljes terjedelmében.

A közérdekű adatközlési rangsorban egyik megyei nagyváros sem teljesített fényesen. Győr (www.gyor-ph.hu) holtversenyben a 9–13. helyet szerezte meg a maximális 34-ből kapott 18 ponttal, míg Sopron (www.sopron.hu) a 20–21. lett 12 ponttal. Győr szereplése akár rosszabb is lehetett volna, hiszen az intézetnek bevallottan nem volt módja az adatok pontosságának az ellenőrzésére – márpedig a hivatalos portál önkormányzat/szervezeti felépítés menüpontja két-három évvel ezelőtti telefonszámokat is tartalmaz. Ettől függetlenül mindkét helyhatóság kapott dicséretet az elemzés készítőitől.

Az elemzés készítői megállapították, hogy a közgyűlési jegyzőkönyvek csak Győr és Kecskemét esetében tekinthetők meg több évre visszamenően, míg Sopron, Pécs és Nagykanizsa kiemelkedően nagy gondot fordít a kulturális lehetőségek megismerhetőségére.

Egyéb információk


Más sorrend alakul ki, ha nem csupán a közérdekű, hanem az egyéb tájékoztató jellegű információkat is górcső alá vesszük. Eszerint Sopron 42 ponttal (a maximális 81-ből) a 10., Győr pedig 40-nel a 13.
A szakemberek összességében úgy vélekedtek, hogy az elektronikus adatszolgáltatás minden hiányosság ellenére már része a nagyobb önkormányzatok mindennapi gyakorlatának. Tény ugyanakkor, hogy a honlapok jelentős mennyiségű, de egységes szempontokat nélkülöző, rendszerezetlen és nehezen kezelhető információkat tartalmaznak.

Korszerűsítést terveznek


Balogh József győri polgármester elmondta, nincs elragadtatva a jó közepes teljesítménytől, s azt ígérte, a közeljövőben jelentős korszerűsítést hajtanak végre a honlapon. Pozitívnak tartja ugyanakkor, hogy a lakosság érdemi tájékoztatását célzó erőfeszítéseiket elismerte az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet.

Összesítésben jobb


A soproni honlap megújulás előtt áll – kaptuk a hírt a városházáról, ahol nyilván nem örültek a közérdekű adatközlésben „kivívott" szomorú helyezésnek. Dr. Tölli Katalin aljegyző elmondta, megnézték az összesített adatokat is, s a tizedik helyezés már megnyugtatóbb. Ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy az ügyintézés és az adatszolgáltatás területén fejleszteni kell a honlapot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés munkanélküli, sok szakképzetlen

Az országos és helyi adatokat összehasonlítva kitűnik, hogy térségünk, s ezen belül Mosonmagyaróvár… Tovább olvasom