Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A győri gyógyvíz

Már a középkorban két fürdőt jegyeztek a krónikák Győrben; negyed évszázada pedig az akkori egészségügyi miniszter gyógyvízzé minősítette a termálkutakból feltörő vizet. Az újonnan épülő győri termál várja a gyógyulni vágyókat is.
Magyarországon, mivel számos kútból ásványi anyagokban gazdag víz tör fel, szigorúbbak a „termálvíz” minősítési feltételei. Míg külföldön elég húsz fok fölötti vizet „találni”, addig nálunk harminc fok a minimumfeltétel. Ahhoz pedig, hogy a termálos ásványvizet gyógyvízzé minősítsék, szigorú előírások szerinti, orvosi-kémiai minősítést is be kell szerezni. Anélkül, hogy ezt részleteznénk, értékeljük inkább azt, hogy a győri termálkutakból feltörő víz megfelel ezeknek a kritériumok.

Pannon kori forrás

A két kútból nyert győri termálvizet 1978-ban minősítette az akkori egészségügyi miniszter gyógyvízzé, a harmadiké akkor még ásványvíz volt, az elmúlt évtől azonban ez is viselheti a gyógyvíz minősítést. Az igazolás szerint ásványi sókban gazdag, alkáli hidrogén-karbonátos, kloridos és jodidtartalmú a győri víz, amely jótékony hatású az idült mozgásszervi és nőgyó-

gyászati betegségekre; ivókúra esetén pedig javasolt fogszuvasodás ellen, de gyógyítólag hat a fogínysorvadásra is. Az értékes forrás állítólag pannon kori ásványvízből származik.

Hatásos több betegségre

Dr. Major Zoltán hévízi főorvos, reumatológus, fizioterápiás és sportszakorvos a győri víz gyó-

gyászatban betölthető szerepéről elmondta: termálvizes, fizioterápiás és alternatív gyógyászattal komplett kezelésre is lehetőség nyílik. Az ezen a területen nagy tapasztalattal rendelkező főorvos a kopásos csont- és ízületi betegségekben, illetve a krónikus gyulladásos ízületi és izombántalmakban szenvedőknek feltétlenül ajánlja a győri Rába Quelle fürdő vizét. Az idült gyulladásos nőgyógyászati betegek, illetve a szintén krónikus hörghuruttal vagy tüdőtágulással küzdők szintén bízhatnak a termálvíz gyógyító hatásában. A gyógyvíz ivókúraként is használható: emésztőszervi megbetegedéseknél vagy csökkent pajzsmirigyműködésnél szintén hatásos.
Egyet azonban tudni kell – hangsúlyozta dr. Major Zoltán –, ebben az esetben is ajánlott az előzetes szakorvosi vizsgálat, az esetleges mellékhatások elkerülése végett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lionsok egy családban

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom