Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A gyorséttermek működését szabályozná Lázár János

A Magyarországon működő gyorséttermek kínálatának egészségesebbé tétele, elsősorban a gyermekek védelme érdekében a közeljövőben törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek Lázár János.
A Fidesz frakcióvezetője a gyorséttermek ételkínálatát, működését szabályozó törvénytervezetről az MTI-nek elmondta, annak elfogadása után a vendéglátó-ipari egységeknek hatékonyan kell majd tájékoztatniuk a fogyasztókat a kínálatukban szereplő ételek összetételéről, illetve azok alkotóelemeinek egészséget megterhelő, károsító hatásairól.

Így például – a dohánytermékekhez hasonlóan – figyelmeztető címkéken kell feltüntetniük a kalóriaértéket, illetve az ételek több más alkotóeleme, így a nátrium- és zsírtartalom is szerepelne a tájékoztatón. Kötelezően csökkentenék az elkészítés során használt transzzsír vagy koleszterin tartalmú zsiradék használatának lehetőségét is - tette hozzá.

A tervezett változtatások egyik legfontosabb eleme, hogy a gyorséttermekben a gyermekeknek ajándékot csak olyan ételek mellé lehetne adni, amelyeknek csökkentett a kalória-, zsír- és sótartalma, ezáltal kevésbé okoz megterhelést egy növekedésben lévő szervezet számára.

A tervek között szerepel, hogy a gyorsétteremláncok számára kötelezően előírnák sportterek, játszóterek kialakítását az éttermek mellett, illetve az egészséges táplálkozást népszerűsítő, az egészségtelen ételek káros hatásaira figyelmeztető tájékoztató anyagokat kell készíteniük a vendégek számára.

"A cél elsősorban a gyermekek védelme, de szeretném elérni, hogy jó minőségű, az egészséget a lehető legkevésbé megterhelő ételek kerüljenek a hazánkban működő gyorséttermek, gyorsétteremláncok kínálatába" - fogalmazott Lázár János.

A jogszabálytervezetről a fideszes politikus egyeztetést kezdeményezett a Vidékfejlesztési, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériummal, valamint az egészségügyi államtitkársággal; a törvényjavaslat kidolgozása során az Európai Unió vonatkozó irányelveit is figyelembe veszik majd.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. DMagóg 2011. június 06. 19:55
  „János, János, János!
  Értjük mi, hogy aki a mekibe jár, azt érdemes megóvni az egészségtelen táplálkozástól. Hányan vannak? Tudod-e?
  Tudod-e, hogy hányan vannak, akik még egészségtelenül sem laknak jól? Na, jó, tudom, Ők annyit is érnek!
  Zsíros kenyér, szalonna, parizer, krinolin, lecsó kolbász (ez már luxus, csak néha) zabálók vagyunk! Ez egészséges? Nem, de nekünk csak erre futja, ki tudja meddig? Adóztasd meg! Tudod-e, hogy hányan vannak, akiknek még ez sem adatik meg! TUDOD-E? Tudod-e, hogy hol élsz?”
 • 65. macs 2011. június 06. 11:12
  „Bocs, elírtam! :-) Lázár úr!”
 • 64. macs 2011. június 06. 11:11
  „Lázás úr, az iskolai étkeztetést is súlytani fogja a hamburgeradó? Ön azt mondta, hogy "A cél elsősorban a gyermekek védelme, de szeretném elérni, hogy jó minőségű, az egészséget a lehető legkevésbé megterhelő ételek kerüljenek" itt én folytatom, "az iskolában, a menzán a gyerekek tányérjára."”
 • 63. ferdzso 2011. június 06. 09:12
  „Elgondolkodtam a dolgon: A gyorséttermi láncoknak, nem a működését szabályozza, ha mellé játszótér épül. A működés befolyásoló tényező, a kínálat, és nyitva tartásra vonatkozó tényező. (Az, hogy mellé mi épül, semmit nem befolyásol ezen.) Másik nagy kérdés: Miért kell az egészségtelen ("hamburger adós") vendéglátóipari egységhez gyerekeket csábítani??! Ezzel az erővel, a kocsmák mellé is lehetne, hogy amíg "apuci" bent iszik, a gyerek tudjon hol játszani, eközben. NEEEEM??”
 • 62. Stufff 2011. június 06. 08:39
  „A kormány első lépése megszüntetni a zugpálinkafőzést. Való igaz mennyivel egészségesebb egy tejeskannában, kuktában, üstben főzni a pálinkát az isten tudja miből, ellenőrizetlenül.
  Ehhez képest a transzzsiros hamburger az tényleg kimondottan veszélyes!!!
  Az igazi hungarikum: a töltött káposzta, a pacal, a marhapaprikás, a hurka-kolbász az diétás kaja.
  Az ötlet jó, csak az ötlethozó ostoba.”
 • 61. csergemerge 2011. június 05. 22:58
  „Az ötlet jó!
  Meg kell valósítani!”
 • 60. Nagy11 2011. június 05. 22:24
  „Mi lesz azokkal a húsipari termékekkel, (pácolt sonkák, szalámik, kolbászok, stb.) amiket fidesz közeli tulajdonos cégei állítanak elő, és van bennük zsír is, meg nitrit is. Azokat is felcimkézik, hogy ne fogyasszák és nekik is kell játszóteret építeni?”
 • 59. techMon 2011. június 05. 22:23
  „Nem sok olyan hozzászólás volt, ami Jani bátyánk véleményét osztaná :)
  Ennél már csak az irígy Kósa volt a jobb, aki szerint nem kell Szegedre lézerközpont .)
  _______|_______o/_____ Cápatámadás”
 • 58. dodó 2011. június 05. 21:47
  „Én speciel örülnék, ha a jó és bölcs Lázár ránk, felnőttekre is gondolna. Szívesen vennék a lázárvásárhelyi meki mellett egy thai masszázsszalont, ahol az egészségtelen étel elfogyasztása után gyönyörű fiatal lányok ápolnának le.”
 • 57. stunde80 2011. június 05. 21:07
  „Nyilván az Ő gyerekei nyúzzák hogy jöjjenek el a mekibe :)De milyen érdekes az enyémek nem nyivognak hogy mekibe menjünk vajon miért?nem azé me drága neeem Hanem mert tudják hogy az nem jó.A kóla és a csipsz sem!És nem nyávognak ilynekért!Amúgy meg Vásárhelyieknek legalább nem kell idáig eljönni!Amúgy meg a mekinél van egészséges kaja is!SALÁTAAAAA !!”
 • 56. macs 2011. június 05. 20:58
  „coke 2011.06.05. 11:53
  "Azt kell, hogy mondjam nagy marhaságot írtál. Miért baj az neked, ha végre sikerült egy-két olyan szabályt hozni amivel a magyar kisvállalkozót is kicsit helyzetbe hozzák. Ők legalább biztos nem viszik ki a pénzt svájci számlákra, mert túl kicsik hozzá."
  Hát úgy is lehet versenyt nyerni, hogy a versenytársak lábára ólomsúlyt akasztunk, vagy eleve nem is engedjük őket a rajtvonalhoz. Aztán el lehet vele dicsekedni, hogy mi vagyunk a legjobbak.
  Talán ez a szemlélet az oka, hogy kevés magyar vállalkozás boldogul a határainkon kívül, pedig ha többen lennének munkahelyeket tudnának létrehozni.”
 • 55. pistimolnar 2011. június 05. 20:06
  „55.CsImre! Lásd: 40.!”
 • 54. CsImre 2011. június 05. 19:51
  „Az ország bagózik, autózik, és további káros szenvedélyeknek hódol tudván, hogy káros, miért épp a fincsi hambiról mondana le? Ki kényszeríti az embereket, hogy hamburgert egyenek? Egy belvárosi gyorsétterem hol csináljon játszóteret?”
 • 53. spiler 2011. június 05. 19:28
  „A VILÁGON MINDENÜTT EZT ESZIK,,,,CSAK HAZAI BESZÁLLITÓKTÓL VEGYENEK ALAPANYAGOT.....AKKOR LEHET,HOGY lázárka IS ELKEZD DOLGOZNI,,DISZNÓT TENYÉSZT?”
 • 52. deszkás 2011. június 05. 19:06
  „Hasra fog esni a Börger King meg a Meki hogy millyen okos Jánosunk. Nem fog épiteni A Meki Lázárhelyen nyugodt lehet.Majd esszük a hazait mondta az ifjúságért felelős kormánybiztos is csak kérdem ki termeli meg? A kertembe füvet termelek mert a benne lévő gyümölcsfák növényvédelme,műtrágyázása ,locsolása (igen a fát is kell!) is ezreket vesz ki a zsebemből.Esetleg bio? Ugyan kérem pl: bio krumplit ki látott? Aki látott már krumpliföldet az tudja miről beszélek.”
 • 51. Jozsoci 2011. június 05. 19:05
  „Egészségtelen étel nincs, csak egészségtelen étrend. Nem kell mindig hamburgert kajálni. Én ugyan soha nem vettem még egy hamburgert sem mégis 50(!) %-os túlsúlyom van. Megmondta OV. (ez komoly), hogy aki túlsúlyos, vagy dohányzik, stb., az drágábban fogja kapni a gyógyszert. Mivel felnőttek is járnak oda, kuglipályát is építtetni kellene velük. Akkor legalább én is ott kajálnék. Ennyi ökör ötletelést még Gyurcsány sem csinált, pedig ő sem volt ebben piskóta.”
 • 50. tatár 2011. június 05. 18:25
  „Ez a Lézer kezd nagyon elszállni magától. Otthon rendelgesse a menüt. Gondolom van házicseléd is.”
 • 49. queenmargareth 2011. június 05. 18:24
  „39. X_Y 2011.06.05. 16:38

  Hódmezőlázárhely :)

  Hogy ez mekkora! Tud a nép a szavakkal bánni, kösz, nagyon jót mosolyogtam.Bár szomorú azért.”
 • 48. DMagóg 2011. június 05. 18:21
  „Jó lesz az ha áttér az ételreceptek írására és a kötelező heti menü összeállítására!
  Remélem, hogy a krumplileves maradhat, bár nem biztos, mert az is egy kádári csökevény.”
 • 47. MD2009 2011. június 05. 17:46
  „Pálinkát iszik és hamburgert prédikál...
  A szereplésvágy már minden határt felülmúlt ennél az embernél. Mindegy mi az, csak róla beszéljenek. Szánalomra méltó nullagyurka.”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 61-es úton - kamion és személyautó ütközött

Baleset miatt lezárták a 61-es utat a dalmandi elágazásnál, ahol kamionnal ütközött egy személyautó;… Tovább olvasom