Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

A háború csapás lesz a nemzetközi turizmusra

Az Irak-elleni háború rettenetes csapást mér majd a világgazdasági pangás miatt amúgy is legyengült turizmusiparágra – fejtette ki véleményét az idegenforgalmi világszövetség, a WTO vezetője.

Francesco Frangialli főtitkár szerint az iraki konfliktus még azelőtt, hogy elkezdődött volna, kedvezőtlen hatásokkal járt a nemzetközi turizmusra. A következő hónapokban pedig állások ezrei szűnhetnek meg és csak abban az esetben lehet majd a szektorban korlátozott hatásokkal – és a nyári szezon zavartalanságával – számolni, ha az összetűzés rövid ideig tart és a helyzet utána gyorsan nyugvópontra jut.

Az adatok szerint az utazási üzletágban fellendülésre legkésőbb az év végeztével lehet számítani. Ez a fellendülés azonban elmaradhat ahhoz hasonlóan, ahogyan az 1991 évi öbölháború idején történt. Szemben azonban az akkori helyzettel, ezúttal aggodalomra ad okot, hogy a 2001 szeptember 11-i terroristatámadás miatt a turizmus iparág legyengült. Ehhez még hozzáadódik a legfőbb piacokon, az amerikai , a német és a japán piacon tapasztalható konjunktúra gyengesége, illetve a nemzetközi légiforgalom válsága is.

Frangialli ilyen körülmények között csak abban bízik, hogy az emberek igénye, legalábbis középtávon nem változik, mivel „mély gyökeret eresztett az emberekben az utazási vágy, tehát a turisták ugyan eltolhatják utazásaikat, megváltoztathatják az úticélokat, de utazni változatlanul akarnak majd".

Elmondta, hogy a WTO igyekszik a közel-keleti országoknak segítséget nyújtani a válságból való kikerüléshez. Tavaly a térségben az utasforgalom látványosan, 11 százalékkal bővült, miközben a világ egészében mindössze 3 százalékos volt a növekedés. A közel-kelet országok tehát könnyebben vészelhetik át a válságát. Többen közülük, így Szaúd – Arábia, Katar, Bahrein, Kuvait és Omán belépett a közelmúltban, vagy be fog lépni rövidesen a madridi székhelyű WTO-ba, amely az arabot is fel fogja venni a munkanyelvek közé. „Ezek az országok a turizmusra mint a nyitottságot és a gazdasági sokszínűséget elősegítő tényezőre tekintenek" – mondta a főtitkár.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes internet a tanároknak?

Várhatóan már májustól az iskolák kifizetik a tanárok internet-hozzáférésének… Tovább olvasom