Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A háború évekkel visszavetheti a turizmust

Rövid háborúra számítanak az utazási szakemberek, akik saját bőrükön érzik az iraki-amerikai háborútól való félelmet és bizonytalanságot. A tapasztalatok alapján azonban akár évek is eltelhetnek, mire minden visszaáll a régi kerékvágásba.

A megkérdezett megyei utazási irodák szerint útlemondások nem voltak az elmúlt időszakban, ez azonban nagyrészt annak tudható be, hogy a magyarokra nem jellemző a több hónapos előre tervezés. Az évnek erre a szakára egyébként is a tervezgetés jellemző: az utazni vágyók az országszerte nyíló szakvásárokon tájékozódnak, keresik a megfelelő utakat, várják az akciós ajánlatokat.

Ennek ellenére érezhető, hogy alaposan megcsappant az érdeklődés az Irakkal szomszédos országokba - Jordániába, Törökországba - induló utak iránt. Lendvai Márta, a győri Air Tourist utazási iroda ügyvezetője szerint az elmúlt két hónapban nem is nagyon fizettek be náluk hasonló
utakra.

Érdekes módon az Egyesült Államokban még közvetlenül az amerikai támadás előtt is nagy volt az érdeklődés Irak, mint turisztikai
célpont iránt. Sokan keresik például az Angliában megjelent iraki útikönyvet, akárcsak az afgán fővárosról, Kabulról szóló kalauzt.
Lendvai Márta szerint, bár az utazási szakemberek (is) rövid háborúra számítanak, még ha teljesül is ez a reményük, akkor is hosszú időbe telhet, mire ismét félelem nélkül utaznak a turisták a térségbe.
- Elég visszaemlékezni az 1997-es egyiptomi merényletre, ahol európai turisták is életüket vesztették, vagy akár a szeptember 11-i terrortámadásra, amely után egy év telt el, mire az emberek újra repülőre ültek. Hogy hosszú távon milyen hatással lesz a háború a
turizmusra, az csak később derül ki.   

Az már most megfigyelhető, hogy a nyugat-európai utak iránt megnőtt az érdeklődés, s előfordulhat, hogy a háborús hírek hatására egyre több magyar választ beföldi nyaralóhelyet úticélul. Az irodák - akárcsak az utasok - egyelőre várnak, s reménykednek, hogy a bejáratott üdülőhelyekre továbbra is az eddigiekhez hasonló számban lesznek jelentkezők.      

Tarnai Viktor, a győri Ursula Utazási Iroda vezetője szerint azoknak, akik idén a tavalyi év slágerének számító török riviérát céloznák meg, nincs mitől tartaniuk.
- Az a terület 1600 kilométerre van a háborús övezettől, így félelemre nincs ok. Ha nem szélesedik ki a háború és nem lesznek terrorcselekmények, nincs félnivalójuk a turistáknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A háború veszélyezteti a GPS-szolgáltatást

A mobiltelefon felhasználók, akik előfizettek egy GPS (Global Positioning… Tovább olvasom