Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

A hadkötelesekről nyilvántartást vezetnek januártól

Olyan nyilvántartási rendszer kialakításáról rendelkezett a parlament hétfőn, amelyben a nagykorú, itteni lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatait vezetik majd.
A Hende Csaba honvédelmi miniszter javaslatára elfogadott előterjesztés indoklása szerint bár békeidőben megszűnt a hadkötelezettség, lehetőség van arra, hogy rendkívüli állapotban automatikusan, megelőző védelmi helyzetben pedig az Országgyűlés döntésével újra bevezessék. A tárcavezető szerint ugyanakkor a hadkötelezettség teljesítésére a katonai igazgatás szerveinek fel kell készülniük, és ennek része lesz a nagykorú, Magyarországon élő állampolgárok törvényben szabályozott adatainak nyilvántartása.

Ennek érdekében a jogszabály 2012. január 1-jével létrehozza a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságát, a honvédség katonai igazgatási és központi adatfeldolgozó szervét.

A jogszabály alapján békeidőben a hadkötelesek nyilvántartása az állami szervek és más jogi személyek által vezetett adatok alapján történik majd, az állampolgárokat azonban nem kötelezik adatszolgáltatásra. A parancsnokság a nyilvántartás összeállításához a személyiadat- és lakcímnyilvántartási központból, továbbá a rendvédelmi, illetve a rehabilitációs szakértői szervektől gyűjt be adatokat, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében pedig a kezelőorvosoktól kér egészségügyi adatokat.

Újdonság, hogy a sorozás előkészítése érdekében a sorozó szakfőorvos már békeidőben megállapítja a férfiak előzetes egészségi alkalmasságát.

A törvény emellett meghatározza a hadköteleseket terhelő megjelenési kötelezettséget, illetve a sorozás szabályait. Sorozást ugyanakkor csak a hadkötelezettség bevezetését követően tarthatnak.

A törvény egyébként úgy határozza meg a behívhatósági korhatárt, hogy a honvédségnél hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítettek esetén az a katonai szolgálat felső korhatára, más hadkötelesek és a potenciális hadkötelesek esetében pedig annak az évnek az utolsó napja, amelyben az érintett a negyvenedik életévét betölti.

A hétfői szavazáson a törvény elfogadását 297 - fideszes, kereszténydemokrata és szocialista - képviselő támogatta, 18 politikus - köztük az LMP-sek és a Demokratikus Koalícióhoz tartozók - ellenezték, a Jobbik-frakció pedig tartózkodott.

Olvasóink írták

  • 2. varadipal 2011. december 06. 09:38
    „Három megjegyzés: 1., Szét kellett zavarni a Hátoprszágvédelmi Parancsnokságot, és a hadkiegészítő parancsnokságokat, kényszernyugdíjba küldeni életerős szakembereket.
    2., Nem férfi aki egészséges létére nem volt katona, még egynek sem ártott/nem ideértve a békeidőben valamely okból elhunyt katonákat/.
    3., Túl sok az utcán munka nélkül ténfergő kolduló, drogos vagy bűnelkövető hadköteles korú. A gatyábarázás segíthetne a helyzetükön./meg a mienken is/”
  • 1. t680822g 2011. december 06. 01:51
    „Akkor vezesse az ajándék állampolgárságúaknak is, "kettős állampolgároknak" is, ne csak az USA vízum miatt legyenek magyarok, meg a többi kedvezmény miatt, vegyék ki a terhekből is a részüket!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb egészségügyi salátatörvényt fogadtak el

A gyógyszerek támogatásánál számítani fog a "beteg-együttműködés", az egészségügyi régiókat felváltják a térségek, a tudatmódosító szerek ellenőrzése pedig szigorodni fog. Tovább olvasom