Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A hajléktalanok kétharmada vidéken él

Az elmúlt 5 év adatai alapján Budapesten stagnált, vidéken folyamatosan növekedett az adatfelvételbe bekerülő, közterületen élők száma.
Menhely Alapítvány kutatási eredményei szerint a fedél nélküliek kétharmada vidéken él. Az elmúlt öt év adatai alapján Budapesten stagnált, vidéken folyamatosan növekedett az adatfelvételbe bekerülő, közterületen élők száma.

Az alapítvány - ismertetve a február 3-i kérdőíves adatfelvétel eredményeit - az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a válaszadó fedél nélküliek 34 százaléka Budapesten, míg 66 százalékuk vidéki városokban él.

A főváros és 53 vidéki város hajléktalanellátó szervezete által készített adatfelvétel azokra az emberekre terjedt ki, akik a szállókkal vagy az utcai szolgálatokkal kapcsolatban vannak. Célja pedig az, hogy a hajléktalanok életkörülményeiről, azok változásairól átfogó képet kapjanak az ellátás fejlesztése érdekében, vagyis nem "hajléktalanszámlálásról" van szó - írták közleményükben.

A tájékoztatás szerint a hivatalos nyilvántartások alapján az országban egy időben csaknem 11 ezer otthontalan embernek adnak szállást az ellátó intézmények: Budapesten a hivatalosan engedélyezett férőhelyek száma 2012 decemberében 5500 (átmeneti szállón 3000, éjjeli menedékhelyen 2500), míg vidéken 5200 (átmeneti szállón 2600, éjjeli menedékhelyen 2600) volt. Országos összesítésben a szállókon alvók 70 százaléka (6706 fő) vett részt a 2013. évi felmérésben.

Az adatfelvételt végző munkacsoport kérdéseire Budapesten 4223, vidéki városokban 5570 hajléktalan ember adott választ. Ebből kitűnik, hogy a fővárosban a válaszadók 75 százaléka szálláson lakott, míg vidéken ez az arány 64 százalék volt.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az év leghidegebb időszakában sokkal kevesebben éjszakáztak közterületen, de az adatfelvétel napján is országszerte mintegy háromezer ember töltötte éjszakáját fedél nélkül.

A Menhely Alapítvány aláhúzta: a hajléktalanság nem csak Budapest problémája, hiszen számos településen a fedél nélkül élőknek még arra sincs esélyük, hogy a leghidegebb napokon fűtött szállásra kerüljenek.

Az alapítvány több éves adatbázisára hivatkozva azt írta: az elmúlt öt év alatt legalább 48 ezer ember volt kénytelen hosszabb-rövidebb ideig közterületen éjszakázni, vagy a hajléktalanok szállását igénybe venni, és az adatok alapján kimondható: a hátrahagyott gyerekeikkel, közvetlen családtagjaikkal együtt öt év alatt legalább 100 ezer embert érint közvetlenül a hajléktalanság Magyarországon.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy "2012 és 2013 februárja között ismeretlen számú család veszítette el otthonát kilakoltatás következtében", és jelenleg is több százezer család nem érezheti magát biztonságban lakásában az adós végrehajtás árnyékában - írta közleményében a Menhely Alapítvány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: ˝Megalázták Magyarországot˝

Új alkotmányt szorgalmazó zárónyilatkozatot fogadtak el a résztvevők. Tovább olvasom