Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A hajléktalanoknak külön pszichiátriai részleg kellene

A hajléktalanok pszichiátriai gondozása nem megfelelő, a megoldás egy külön, nekik kialakított pszichiátriai részleg lehetne - mondta a Nyírő Gyula Kórház és az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak.
A lap csütörtöki cikke szerint Németh Attila kifejtette: az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) hét évvel ezelőtti bezárása nagyon rossz, végzetes politikai döntés volt, az intézkedés miatt jócskán csökkent a pszichiátriai ágyak száma, a szakma azonban már kezdi kiheverni a károkat.

Hozzátette: még a legfejlettebb országokban is előfordulnak az A. Áron Gergely esetéhez hasonló tragédiák, így ezeket teljesen megakadályozni és megszüntetni semmilyen intézkedéssel nem lehet. A statisztikák szerint egyébként Magyarországon alacsonyabb az ilyen esetek aránya, mint más európai országokban, évente tizennégymillió emberre jut egy ilyen bűncselekmény - mondta.

A főigazgató elmondta: a hajléktalanok között rendkívül sok a pszichiátriai ellátásra szoruló beteg, viszont amennyiben még nem ön- és közveszélyesek, vagy nem követnek el az állapotukból adódóan bűncselekményt, semmilyen eszközzel nem kötelezhetők ambuláns kezelésre, holott nagy szükségük lenne rá. Ha be is visznek egy-egy fedél nélkül élő, magas kockázattal járó elmeállapotú embert a kórházba, amint jobban lesz, elengedik. Ezt követően viszont senki nem ellenőrzi, és nem is kötelezi őt arra, hogy visszajárjon gondozásra - fejtette ki.

A főigazgató a megoldást egy kifejezetten számukra kialakított ambuláns részleg létrehozásában látja, illetve olyan szabályozás megalkotásában, amely kötelezővé teszi a kezelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem állt meg az orvoselvándorlás

Az idei első félévben 514 orvos és fogorvos, valamint 257 ápoló, szülésznő ment külföldre. Tovább olvasom