Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

A hajrához közelít az aratás

Noha a hétvégi esők némileg hátráltatták az aratást, a búza betakarítása hétfőn a 90 százalékhoz közelített a megyében. A hektáronkénti átlagtermés 52 mázsa.
Szerencsére semmilyen rendkívüli esemény nem történt a negyedik hete tartó aratás idején. Az őszi árpát már betakarították a gazdaságok, a búza aratása tegnap estig már a 90 százalékhoz közelített – közölte a Kisalfölddel Nagy Endre, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalának vezetője.

A hétvégi esők ugyan némileg megzavarták az aratókat, de tegnap, a harmat felszáradása után ismét munkába kezdtek a kombájnok.
Sopron és Mosonmagyaróvár térségében egyébként mintegy 25 milliméter csapadék hullott, a megye keleti felében ennek a fele-negyede. A tavaszi árpa ugyancsak mintegy 90 százalékát aratták le már a gazdaságok, ennek a hektáronkénti termésátlaga 42,5 mázsa, ahogy a tritikáléé is. A zab egyötödét vágták le eddig a kombájnok.

Az őszi kalászosok felvásárlásában legfeljebb annyi az újdonság, hogy Jánossomorja térségében megjelentek ajánlataikkal a Magyarországon tevékenykedő magyar és külföldi vegyes tulajdonú gabonafeldolgozó cégek. Az általuk a legjobb minőségűnek tartott búzáért ajánlott tonnánkénti 25–26 ezer forint magasabb más cégek ajánlatánál, de feltételeik is szigorúbbak. Tizennégy százalék alatti nedvességtartalomhoz ragaszkodnak és követelmény a búza 14 százalékos fehérjetartalma is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zalai túrós volt a legfinomabb

Rétessütő versenyt rendeztek szombaton a győri Baross úton. A mintegy százezer forintos bevételt a… Tovább olvasom