Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

A halk szavú porszívó esete

Automatikus ingvasaló, tévével egybeépített hűtőszekrény, önjáró takarítórobot: megindító az az igyekezet, amellyel a háztartási gépek tervezői és gyártói megpróbálnak a nők bizalmába férkőzni. Egy számítástechnikában érdekelt világcég pedig közzétette felmérésének eredményét, eszerint nem is igaz, hogy a nők idegenkednek a modern technikától. Magyar fölmérésről nincs hír, a tapasztaltak alapján pedig nem lehet kategorikus kijelentést tenni. Az biztos csak, hogy a prospektusokat magabiztos férfiak készítik: van olyan katalógus, amelyben futballmeccs látható a tévés hűtő képernyőjén.
A nőket éppen olyan kellemetlenül érinti, mint a férfiakat, ha nem sikerül legalább naponta egyszer lehívniuk az e-mailjeiket Illusztráció: MTI
Nőnap előtt hozta forgalomba tévéképernyővel ellátott hűtőjét egy izraeli cég. Ugyanez a vállalkozás tavaly olyan hűtőt gyártott, amelyen képzőművészeti alkotások voltak. Az izraeli cég szerződést kötött a helyi műsorszóró cégekkel, amelyek ingyenes előfizetést is adnak a vásárlónak. Aki háztartási gépeket hirdető katalógusokat nézeget, annak a fönti nőnapi hír már nem volt újdonság: jó néhány gyártó készít ilyen hűtőket régóta, azoknak a nőknek, akik unják, hogy a főzés, mosogatás miatt lemaradhatnak egy fontos tévéműsorról, ugyanakkor képesek arra, hogy megosszák a figyelmüket a házimunka és a képernyő között.

Relaxálva takarít

Az azért természetesen fontos, hogy a monitor a konyha minden pontjáról jól látható legyen, ezért „...30 centiméterre kihúzható a hűtő síkjából, és mindkét irányban akár 45 fokos szögben is elfordítható". Mindez imponáló, legföljebb azon lepődhet meg az előbb idézett katalógus szemlélője, hogy a reklámfotó egy olyan tévét ábrázol, amelyen épp focimeccs látható.

Az egyik prospektusából viszont az is kiderül, hogy nem csak a fagyasztószekrény idomítható a nők elvárásaihoz. „Az új takarítórobottal a takarítás relaxációs gyakorlattá válik..., emberi segítség nélkül varázsolja tisztává a padlót, önnek otthon sem kell lennie. Szenzorvezérlése segítségével kitűnően tájékozódik a szobában, és teljesen automatikusan takarítja fel a parkettát, a szőnyeget, vagy a keménypadlót. Ön takarítás közben nyugodtan pihenhet, szórakozhat, kikapcsolódhat." Az ár nem számít. Legalábbis ebben a katalógusban nem közlik. Aztán van olyan porszívó, amelynek az a legfőbb erénye, hogy halk. A leghalkabb, de eközben „nagy teljesítményű" is.

Mindig kéznél van

Azt, hogy a technikai eszközök vásárlói között is nagyon sok a nő, nem csak a háztartásigép-gyártók fedezték fel. A számítástechnikában érdekelt Intel cég tavalyi felmérése szerint tévhit, hogy a nők idegenkednének a modern technikától. A – nyilván elsősorban nőknek szóló – közleménnyel, a felmérés eredményével tavaly novemberben foglalkozott a magyar sajtó. Az derült ki, hogy a nőket éppen olyan kellemetlenül érinti, mint a férfiakat, ha nem sikerül legalább naponta egyszer lehívniuk az e-mailjeiket. A nők azt szeretik, ha a számítógépük ugyanolyan, mint a kedvenc ruhájuk, mindig kéznél van, és néhány kiegészítővel egyedivé alakítható. A megkérdezett nők 62 százaléka, s a megkérdezett férfiak 66 százaléka szívesen indul „felfedezőútra" saját számítógépén, és a nők élen járnak a vezeték nélküli netezésben – legalábbis Amerikában, mert ott készült a felmérés. A következtetés pedig az, hogy „az Intelhez hasonló vállalatoknak érdemes kiemelt célcsoportként kezelni a nőket". Ami a technika és a nők viszonyát illeti, a mindennapi magyar tapasztalat kicsit más, mint amit az amerikai felmérés és a magyar prospektusok zöme sugall.

Férfisegítséggel

– A mosógépeket, vasalókat – ezeket mi fehér áruknak nevezzük – valóban jól ismerik, és az újdonságokról is tudnak, mert erről beszélgetnek egymással, de ha például arról van szó, hogy digitális fényképezőgépet, MP3- vagy DVD-lejátszót kell venni, más a helyzet – felelte kérdésünkre Hermann János, a makói főtéren lévő H-Elektrománia üzletvezetője. – Jellemző, hogy ha ilyesmit vesznek, magukkal hívnak egy férfit, többnyire a gyereküket – a srácok tudják, és el is tudják magyarázni kevés szóval, mit jelent a fényképezőgépnél a megapixel – vagy minket kérdeznek. Mi pedig természetesen segítünk.

Ilyenkor arról is szó esik, hogy érdemes márkásabb dolgokat választani, mert azok többnyire tovább is bírják. Ha megtehetik, ebben hallgatnak ránk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.27.

Tovább olvasom