Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A Hamász véget vet a fegyveres harcnak, ha Izrael kivonul

A Hamász véget vet az Izrael elleni fegyveres harcnak, ha a zsidó állam kivonul valamennyi megszállva tartott palesztin területről - mondta a radikális palesztin mozgalom politikai vezetője egy orosz lapnak.
Háled Mesaal a Nyezaviszimaja Gazetának úgy nyilatkozott: "ha Izrael elismeri a jogainkat és kötelezi magát, hogy kivonul valamennyi megszállva tartott területről, a Hamász és vele együtt az egész palesztin nép a fegyveres ellenállás beszüntetéséről fog dönteni"

A palesztin vezető korábban már jelezte, hogy mozgalma kész lenne egy hosszú távú tűzszünetre Izraellel, ha a zsidó állam beleegyezne abba, hogy visszavonul az 1967 (a hatnapos háború) előtti határai mögé, és elismeri a palesztin nép jogát az önrendelkezésre, de a hétfői interjú előtt még egyszer sem mondott olyasmit, hogy a Hamász beszüntetné a fegyveres harcot. Mesaal ugyanakkor most hozzátette: nem tartja mozgalma számára kötelezőnek az úgynevezett "közel-keleti útitervet", annak rendelkezéseit ugyanis egyetlen fél sem tartja be.

A közel-keleti konfliktus nemzetközi rendezésére 2003 júniusában, az úgynevezett közel-keleti kvartett - az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ - által elfogadott útitervet, amely egyebek között előirányozta egy palesztin állam szakaszokban történő létrehozását, eddig nem sikerült a gyakorlatba átültetni. Putyin orosz elnök a múlt héten tárgyalásokra invitálta Moszkvába a választásokon győztes radikális palesztin mozgalmat, hogy együtt próbáljanak kiutat találni az izraeli-palesztin konfliktusból. Mint az interjúban Mesaal fogalmazott, számukra nagy tisztesség Putyin elnök meghívása, amelyre hamarosan válaszolni fognak, és semmi kétség, hogy ez pozitív lesz. "Oroszország a közel-keleti kvartett első országa, amely kifejezésre juttatta, hogy tiszteletben tartja a palesztin nép választását, és ismételten kijelentette, hogy nem tekinti a Hamászt szélsőséges és terrorista mozgalomnak. Mi nagyra értékeljük ezt az álláspontot" - mondta a lapnak a Hamász politikai vezetője.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várnak!

A győri M-M Vonal ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálat három hónapos ingyenes ügyelői… Tovább olvasom