Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A harcos (The Warrior)

Lafcadia, a király hadvezére azt a parancsot kapja, hogy embereivel romboljanak le egy falut, amelynek lakói nem fizették be időben az adót. A kegyetlen mészárlás közepette Lafcadia találkozik egy fiatal lánnyal, aki ráébreszti, mennyire üres és értelmetlen volt addigi élete.
rendező:
Asif Kapadia
forgatókönyvíró: Asif Kapadia
operatőr: Roman Osin
jelmeztervező: Louise Stjernsward
zene: Dario Marianelli
producer: Bertrand Faivre
látványtervező: Adrian Smith
vágó: Ewa J. Lind

szereplő(k):
Irfan Khan (Lafcadia)
Puru Chibber (Katiba)
Aino Annuddin (Biswas)
Mandakini Goswami (Rabia)
Sunita Sharma (A lány)
Noor Mani (Riaz)

A film sztorija

Lafcadia, a király hadvezére azt a parancsot kapja, hogy embereivel romboljanak le egy falut, amelynek lakói nem fizették be időben az adót. A kegyetlen mészárlás közepette Lafcadia találkozik egy fiatal lánnyal, aki ráébreszti, mennyire üres és értelmetlen volt addigi élete. Akkor és ott eldobja a kardot, és megfogadja, hogy soha nem gyilkol többé. Elhatározza: kisfiával, Katibával együtt visszatér szülőfalujába, hogy ott kezdjenek új életet. A király azonban nem bocsátja meg a harcos árulását: legkegyetlenebb katonáját küldi Lafcadia nyomába. Megindul a hajsza, amely a sivatagon át egészen a Himalája hófödte csúcsáig vezet.

A film író-rendezőjét, az indiai származású Asif Kapadiát már diplomamunkájáért, A báránytolvajért (The Sheep Thief) a zsűri különdíjával tüntették ki a Cannes-i Filmfesztiválon. Első nagyjátékfilmjét, A harcost 2001-ben a Független Brit Filmesek díjával jutalmazták. A 2003-as BAFTA-díjátadó ünnepség dupla sikert hozott a film készítőinek: A harcos olyan filmek elől hozta el a legjobb brit filmnek járó Alexander Korda-díjat, mint a több Oscar-díjra jelölt Az órák, vagy Stephen Frears új műve. Asif Kapadia megkapta a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is. www.port.hu

Kritikák

Port.hu

"Annyit azért mégis elárulok, hogy egy gyilkos zsoldoskatona lelki megtisztulási folyamatáról van szó. Ezt azonban a rendező végtelenül leegyszerűsítve ábrázolja, a kivétel nélkül amatőr, és elképesztően hiteles szereplők alig-alig szólalnak meg, ám mégis hihetetlenül súllyal vannak jelen a filmben; a főhős lelki tusája a masszívan komponált képekben és a gyönyörű tájképekben rajzolódik ki számunkra. Mindkettő Roman Osin tökéletességre törekvő munkáját dicséri. És ez az, amiről a mozi, általánosságban, mint mozgókép szól: nem verbálisan, szavakkal, hanem a megfelelő sorrendbe rakott, és megfelelő dolgokat megmutató képek erejével kell az adott történetet elmesélni. És nem kell ennek némafilmnek lennie, hiszen szólhat a zene, fújhat a szél, csoboghat a hegyi patak, hallhatjuk a bombay-i zsibvásár kaotikus hangzavarát, és néha megszólalhatnak a színészek is, de nincs fecsegés. Arra van a színház, vagy a rádiójáték, meg más formák. Itt mozgásba hozott képekkel elmesélt mese látható."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetes karóra a Microsofttól

A Microsoft ősszel dobja piacra intelligens karóráit, és egyúttal drótnélküli… Tovább olvasom