Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A harmonikus zene nyugtató hatás

Zene és gyógyítás ősidők óta kapcsolatban áll egymással. Bár a tudományos alapú gyógyítás elterjedése révén a zeneterápia sokáig háttérbe szorult, ma is kitűnően alkalmazható.

– Egy gyöngén halló gyermeket kezeltem, akiből szorongást váltott ki a hallókészülék-használat. Egyszer aztán elkezdtük hallgatni Mozart és Bach zenéjét, ez csak hallókészülékkel volt esetében lehetséges. A muzsikát annyira csodálatosnak találta, hogy kérte édesanyját: hadd hallgassa otthon is. Így sikerült rászoktatni a hallókészülék használatára. És segítségével sikerrel illeszkedett be a közösségbe – mesél dr. Szalma Ibolya, a szegedi gyermekklinika szakpszichológusa egy történetet, mely kitűnően érzékelteti a zene gyógyító hatalmát. Egyébként a zeneterápia minden pszichoterápiás eljárásban alkalmazható kiegészítésként és megerősítésként is.

Nehezen kezelhető, túlpörgött gyermekeknél nyugtatóan hat. A relaxálásnál először a zene az, ami ellazítja a pácienst, a gyakorlatok csak ezután következnek – sorol néhány alkalmazási területet a szakpszichológus.

Nem minden zene

Persze nem minden zene gyógyít – hívja föl a figyelmet a szakirodalom. A véletlenszerű zajokban a különböző frekvenciájú hangok szabálytalanul keverednek, ezek értelmezhetetlenek számunkra – vagy épp nagyon is negatívak. Lásd azt a tévéreklámot, mely egy fájdalomcsillapítót igyekszik népszerűsíteni, jelezve: a szer még a hamis zene fülhasogató-fejfájdító mivoltát is képes ellensúlyozni. Az igazi, a gyógyító zene – mely szabályos mintázatokban, rendezett hangokkal ajándékozza meg az embert – egyébként önmagában is fájdalomcsillapító hatású: serkenti a szervezet endorfintermelését.

Érdekességként megemlíthető: azoknak a zenei hangoknak a rezgésszámai között, melyek szépen szólnak együtt, matematikai összefüggések lelhetők. Például a C hang frekvenciája négyötöde a fölötte lévő E hangénak, s e kettő együtt harmonikus, az emberi fül számára különösen kívánatos összhangzatot alkot.

Nyugtató hangok

Ahhoz, hogy a zenét élvezni tudjuk, nem okvetlenül muszáj tudatos zenehallgatónak lennünk. Az emberre már kora gyermekkorában hat a zene, a kisgyerek örül a szabályos hangoknak. A mély és ismétlődő hangok különösen nyugtatóak. Egyes megfigyelések szerint koraszülöttosztályokon, ha halk, nyugtató jellegű zenét hallanak a babák, növekedésük fölgyorsul.

Testi és lelki harmónia

A zeneterápia a testi fogyatékos emberek mozgásának fejlesztésében, a lelki betegségek kezelésében egyaránt segít. – A zene a mozgás és az alkotás gyógyító összekapcsolására is alkalmas – hívja föl a figyelmet végül a szakember. Annak idején, mikor Ópusztaszeren, az elmeszociális otthonban dolgozott, egy terápiás csoporttal zenét hallgattak, majd kitaláltak rá egy – a zene ihlette – mozgássort. Végül a betegek lefestették-lerajzolták, mit éreztek eközben. S – miközben csodálatos művek születtek – mindenki jól érezte magát. Nemcsak a foglalkozás időtartama alatt, hanem még sokáig.

Farkas Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi: Ady, Csokonai, Sánta

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik. E tárgyból… Tovább olvasom