Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

A három Hámori

Nagy szerencse elkapni olyan pillanatot, amely mint cseppben a tenger, láthatóvá teszi, hogy nemzedékről nemzedékre öröklődik a család egyedeiben egy készség, amelyet megröptet a tehetség. A három Hámori, nagyapa, apa és fiú érzékletes példát szolgáltat. Jól rajzolnak és festenek.
A három Hámori képzőművészeti produktumait a győri Arany-galéria mutatta be nemrég legnagyobbrészt azért, mert a két idősebb Hámori pedagógus. A legifjabb egyetemi hallgató Sopronban.

Az első nyugdíjas néptanító

Idősebb Hámori Mátyás nyugdíjas néptanító. Somogyi származék, erősen kötődik az őt tápláló gyökereihez. A matematika, az ének, a zene, a rajz egyaránt meghatározta pedagógusi és nevelői pályáját. „ Vasárnapi festőként " kezdte. De több annál. Győri városképei kellemesek. P volt az, aki a közös bemutatkozást szorgalmazta. Valószínű, azért, mert életműve nemcsak a rajzokban, a képekben van, hanem a személyiségében rejlő hagyaték egészében.

A középső rajztanár

Ifjabb Hámori Mátyás ötvenes éveinek elején járó rajztanár Győrött. Tiszteli elődeit, megbecsüli familiáris kapcsolatait, de teljesen urbánus ember. A természet csendje után szinte visszamenekül a városi zajokba. Sejthető, hogy e paradoxon miatt már pedagógushivatása mellett erős a művészi elkötelezettsége. Ez idő tájt képeivel a pointillizmust reprezentálja artisztikus munkáival. „ Konzervatív vagyok – vallja a tanár úr – , a rajzoláshoz intelligencia kell, a festéshez érzés. " Még talán annyit, hogy mintegy másfél éve indulatból fest, tanítványait meg arra készteti, hogy ne féljenek se a rajzolástól, se a festéstől. Az sem akármi, ha jegyzett művészeket indíthat el az ember. P ilyen, ezt is tudja.

A legifjabb egyetemista

Hámori Szabolcs harmadéves a soproni egyetemen. Ipari formatervezéssel kezdte, de mostanában a belsőépítészet felé vitte figyelme. Középiskolai rajztanára ritka tehetségnek nevezte a legifjabb Hámorit, apja nagyon bízik fia tehetségében. Valószínű, nem hagyományos művész lesz, hanem a valóság és a virtuá-

lis tér közti „ hídépítő " . Városi gyerekként tervezett egy traktort. Úgy kezdte. A folytatás ? Vonzalom az ipari formatervezéshez, a gépkocsikhoz. Maradhatunk annyiban: ígéretesek a távlatai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Természet-

búvár

Megjelent a Természetbúvár magazin legújabb száma. A látványos fotókkal tarkított lapban érdekes… Tovább olvasom