Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A Harry Potter filmzenéje Pécsett

A Harry Potter című film zenéje is felhangzik nagyzenekari változatban a Pécsi Nemzetközi Filmünnep nyitóhangversenyén.
A Pannon Filharmonikusok az október 2-ai világpremieren a film ünnepéhez méltó módon a zenét az általa ihletett és dinamizált animáció, mozgókép ötvözésével adják elő.

A műsoron szerepel Ravel: Bolero, Gershwin: Egy amerikai Párizsban, Grofé: Grand-Canyon szvit, John Williams: Harry Potter (A bölcsek köve) és Bartók: A csodálatos mandarin című műve. Bartók Béla Csodálatos mandarin című műve Ménesi Gergely vezényletével, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, „szimfonikus animációs" előadásban hangzik el.

Ennek az összművészeti műfajnak a lényege, hogy a koncertszerű formában felhangzó zenével egy időben animációs technikával előállított képsorozatok jelennek meg a zenekar mögötti vetítővásznon. A képsorozatok alkotója M. Tóth Géza animációs filmrendező, a Magyar Iparművészeti Egyetem tanára.

A közönség vetített képet lát és nagyzenekari muzsikát hall, a koncertterem mégsem változik át mozivá, és a közönség sem alakul nézőközönséggé. A képsorozatok kialakításánál ezúttal elsődlegesen a zenemű partitúrájára támaszkodtak. E képsorozatok nem a történet filmes értelemben vett elbeszélését célozzák, hanem a zenében rejlő narratív lehetőségeket kiegészítve, új asszociációkat sugallnak.

(Forrás: Kultúra.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most pedig jöhet a fülesleves

Bálokat, elegáns vacsorákat szoktak tartani a vásárhelyi Fekete Sasban, amely a legtöbb vendég… Tovább olvasom