Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

A határtalan egészség ügyei

Az Egészségügyi Minisztériumban szlovák–magyar határ menti együttműködéssel foglalkozó szimpóziumot tartottak a közelmúltban – tudta meg a Kisalföld dr. Schmidt Péter győri alpolgármestertől.
A tanácskozáson a határ menti települések egészségügyi intézményeinek vezetői fejtették ki véleményüket, s számos esetben már konkrét eredményekről számoltak be: dr. Pák Gábor, az esztergomi kórház főigazgatója például az esztergom–párkányi egészségügyi együttműködésről beszélt, hiszen ismert, hogy Párkánynak kitűnő szakorvosi rendelőintézete van, míg Esztergomnak magas szakmai színvonalú kórháza. Dr. Erős András, a váci kórház főigazgatója hasonló, már működő együttműködésről számolt be.
A kazincbarcikai, ózdi, salgótarjáni magyar szakemberek beszámolói mellett a rimaszombati, besztercebányai és Kassa környéki egészségügyi intézmények vezetői mondták el tapasztala-

taikat, különös tekintettel a sürgősségi ellátásra, a szakemberek cseréjére és a baleseti sebészeti együttműködésre.
Szó esett a két ország egészségügyi ellátórendszerének különbségeiről és hasonlóságairól, a társadalombiztosítás kérdéseiről. Külön előadás hangzott el a szociális biztonsági rendszereknek a közösségben mozgó munkavállalókra, vállalkozásokra és családtagjaikra vonatkozó szabályokról, az európai egészségbiztosítási kártyáról.
Dr. Schmidt Péter győri alpolgármester átfogó képet adott hozzászólásában a hazai egészségügyi ellátórendszer működéséről, s kiemelte a hosszú évek óta fennálló gyümölcsöző kapcsolatokat Győr és Dunaszerdahely, valamint Galánta között nemcsak az egészségügyi ellátás, de az egészségmegőrzési programok területén is. Az alpolgármester meghívta a résztvevőket a május 25–27-én megrendezendő hagyományos Alpok–Adria Nemzetközi Egészségnevelési Konferenciára, melynek kiemelt témája lesz az egészségügy gazdasági és közgazdasági kérdéseinek tárgyalása, neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével.
Kapócs Gábor helyettes államtitkár válaszában kérte a győri alpolgármestert, hogy az országosan ismert Alapellátási Szabadegyetem képzésébe vonják be a határ menti szlovák kollégákat is.
A tanácskozáson megjelentek megállapodtak abban, hogy szeptemberben ismételten szakmai találkozót tartanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érelmeszesedés megállítható!

Az érelmeszesedés kis zsírcsíkok lerakódásával kezdődik az érfalban. Minél betegebb, annál kevesebb… Tovább olvasom