Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A házi ápolás olcsóbb, mint a kórház

A házi ápolás kényszermegoldás, de olcsóbb az államnak, mint valamelyik szociális intézménybe vinni a tartósan beteg hozzátartozót. Az otthoni gondozásért fizetnek, ezért bizony előfordul(hat), hogy visszaélések történnek.
Sopronban jelenleg hat olyan súlyos fogyatékost ápolnak otthon hozzátartozói, akik fokozott gondozást igényelnek, ezenkívül kilencvenöt súlyos fogyatékost és százhatvanöt tartós beteget gondoznak így. Az utóbbiak tartoznak az önkormányzati méltányossági körbe.
Minden esetben a kezelőorvos ad szakvéleményt arról, hogy az ápolt súlyos fogyatékos, vagy tartósan beteg, illetve, hogy állandó és tartós gondozásra szorul – tudtuk meg Kónyi-Kiss Gábornétól, a polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetőjétől. – Az orvosi igazolás mindenkor szükséges. Ezzel fordulhatnak hozzánk a családtagok. Házi ápoló az lehet, aki nyugdíjas, munkanélküli, vagy legfeljebb igazoltan csak négy órában dolgozik. A feltételek megléte esetén irodánknak nincs mérlegelési lehetősége, kivéve fokozottan súlyos betegek esetében, ahol a rendelkezésünkre álló orvosi papírt még továbbítjuk felülvizsgálatra. Az otthoni ápolásra szorultakat a fent említett három kategóriába soroljuk, de mindegyiknél a legfontosabb szempont, hogy tartós gondozásra szorulnak. Munkatársaink minden esetben környezettanulmányt végeznek és idén áprilistól ellenőrizhetjük is, hogy valóban szükséges-e fenntartani a házi ápolást.
A házi gondozók csak egyenes ági rokonok lehetnek, ezt jogszabály határozza meg. Munkájuk ellenértéke a mindenkori minimumnyugdíjhoz kötött. Ez jelenleg 25.800 forint. A fokozottan súlyos betegek ápolásáért a nyugdíjminimum 140, az önkormányzati méltányossági alapon gondozottakért 130, a harmadik körbe tartozók ápolásáért pedig 120 százalékát kapják kézhez. Az önkormányzat költségveté-

sét „csak” a méltányossági alapon kifizetett összeg terheli, ez ebben az évben, az első hat hónapban 29,5 millió forint volt. A többit az állam állja, júliusig összesen közel 15 millió forintot utaltak át.
– Nem feltételezem, de nem elképzelhetetlen, hogy történnek visszaélések a házi ápolással – folytatta Kónyi-Kiss Gáborné. – Amennyiben igen, akkor talán csak két-három százalékra teszem, de ez inkább megérzés. Minden esetben az orvosok szakvéleménye a döntő, mivel ők javasolják, hogy az egészségi állapotra való tekintettel kinek indokolt a házi ápolása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tünetmentessé tehető az allergia

Sopronban az Erzsébet-kórházban tartanak allergia-szakrendelést. Itt ki-ki megtudhatja, hogy milyen… Tovább olvasom