Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

A Helicobacter pylori-fertőzés

A gyomorrák a vastagbélrák után a második leggyakoribb emésztőszervi daganatos megbetegedés.

A Helicobacter pylori (H. p.) nevű baktérium betegségekben betöltött szerepének felismerése alapvető fontosságú a gyógyítás, illetve a megelőzés szempontjából. A fertőzés összefüggésbe hozható az idült gyomorhurut, gyomor- és nyombélfekély, a gyomor mirigyeiből és a gyomorfalban lévő nyirokelemekből kiinduló rákos folyamatok kialakulásával. A kórokozó kiirtása lehetőséget nyújt ezen betegségek kezelésére és megelőzésére.

Helicobacter pylori
Ötszörös kockázat

A gyomorrák világviszonylatban a vastagbélrák után a második leggyakoribb emésztőszervi daganatos megbetegedés. Magyarországon a rákos halálos mintegy 7,5 százalékáért felelős, ez 2–3 ezer embert jelent évente hazánkban.

A H. p. által okozott gyomorfekélyben szenvedők gyomorrákkockázata kétszeres. Ez a rizikó annál magasabb, minél fiatalabb korban következik be a fertőzés, illetve ha a kórokozó megbetegítésre különösen alkalmas típusa okozza azt. A baktériumot széklettel szennyezett étellel, ivóvízzel lehet elkapni. Azokban a fejlődő országokban, ahol a gyermekekben nagyon magas a H. p.-fertőzöttség aránya, a gyomorrák kialakulása hatszor magasabb. A fejlett országokban a baktériumhordozók 1 százalékában fejlődik ki a rosszindulatú betegség, a H. p.-pozitivitás 3–5-szörös kockázatot jelent azokhoz képest, akik nem fertőzöttek. A gyomor rosszindulatú daganatainak több mint 90 százaléka a mirigyekből kiinduló mirigyes rák (adenokarcinóma). A második leggyakoribb (3 százalék) a nyirokelemekből kiinduló limfóma. Mindkettő kialakulásában szerepet játszik a Helicobacter-fertőzés.

Rizikótényezők

A Helicobacter-fertőzésen kívül egyéb tényezők, mint füstölt ételek, dohányzás, nitrátokban gazdag ivóvíz, vitaminhiány, örökletes faktorok, korábbi gyomorműtét is hajlamosítanak gyomorrák kialakulására. A betegséggel szemben véd a magas C-vitamin- és karotinoidtartalmú (gyümölcs- és zöldségfélékben gazdag) diéta.

Nyálkahártya-gyulladás a gyomorban

A gyomor bizonyos kóros folyamatai következtében nagyobb valószínűséggel lép fel rák, mint egészséges emésztőszerv esetén. Ilyen a H. p. által okozott, úgynevezett atrófiás gasztritisz is. A H. p.-fertőzés következtében nemcsak savtöbblettel járó fekélybetegség alakulhat ki, hanem a gyulladásos folyamat hatására a gyomor savtermelő mirigysejtekkel borított felülete is elpusztulhat és helyét más típusú sejtek foglalják el. Ezek a sejtek egy idő múlva elkezdenek korlátlanul szaporodni és kialakul a gyomorrák.

Felismerés és kivizsgálás

A gyomorrák felismerése a betegség korai szakaszában rendkívül nehéz. Gyakran nincsenek is tünetek, vagy bizonytalanok, a beteg nem tulajdonít nekik jelentőséget. A leggyakrabban tompa hasi fájdalom, émelygés, az ízlés megváltozása, húsundor, étvágytalanság, teltségérzés, fogyás jelentkezik, de ezek a panaszok számos más betegség esetén is előfordulnak. A gyomorrák igazolása gyomortükrözéssel lehetséges, mely során szövettani mintavétel alapján a rák típusa is megállapítható. Ezenkívül kiegészítő vizsgálatok (hasi ultrahang, CT, mellkasröntgen) szükségesek a gyomorfal és környezetének, távoli áttétek meglétének megítéléséhez.

Megelőzés vagy kezelés

A kezelésben a daganat nagyságától, elhelyezkedésétől, kiterjedésétől és az áttétek meglététől függően sebészi és kemoterápiás módszereket alkalmaznak. Ha a rák nem törte át a gyomorfalat, nem adott áttétet, a gyógyulási esély igen jó, a betegek több mint 90 százaléka 5 évvel a műtét után életben marad. Sajnos a legtöbb esetben a betegség előrehaladottabb formában kerül felismerésre, s a túlélési esélyek sokkal rosszabbak. A Helicobacter pylori-fertőzés kóroki szerepének felismerése lehetővé teszi a gyomorrák egyik kockázati tényezőjének kiküszöbölését, ezáltal a betegség megelőzését.

Dr. Timár Marietta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola

Tovább olvasom