Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A henna szerencsét hoz, ápol és gyógyít

Akik nem mernek tetoválást tetetni testükre, de mégis mintákkal szeretnék díszíteni, azok kipróbálhatják a hennafestést. A motívumok testrésztől függően tíz napig, de akár három hétig is fennmaradhatnak. Akadnak, akik babonából csináltatják, hiszen gyógynövény a bőrre festve a hiedelmek szerint szerencsét hoz.
A nyári melegben elővillanó boka és csípő még szexisebbé tehető egy-egy nonfiguratív motívummal. Akinek az önkifejezéshez nem elég a ruha, az ékszer, vagy éppen az egyedi illat, az a testfestés ősi művészetét választhatja: a hennafestést.

Pajzán meglepetés

– Szegeden még nem elég bátrak az emberek, pedig a Balaton környékén és Pesten hosszú sorok kígyóznak a hennafestő asztalok előtt – halljuk Demus Judittól, aki nyolc éve foglalkozik ezzel a különleges testfestéssel. Vendégeinek kilencven százaléka nő. – Mivel a hennának szerencsehozó jelentése van, sokan babonából a vizsgaidőszak előtt jönnek el hozzám. A legtöbbször kézfejre és bokára festetnek, de akadtak már egészen extrém kérések is. Egy fiatal lány például a barátját akarta meglepni azzal, hogy intim testrészére rajzoltatott mintát.

A fekete veszélyei

A fekete henna veszélyes anyagokat tartalmaz, amelyek allergiát okozhatnak. Ezzel legfőképpen a tengerparti hennafestőknél találkozhatunk – int óvatosságra Demus Judit. A simát azonban kizárólag a növény levelének őrleményéből, víz, citromlé és eukaliptusz hozzáadásával készítik. Egyes országokban gyógynövényként is használják, különböző bőrbetegségek kezelésére. Hajfestékként pedig élénkvörös hajszínt kölcsönöz. Egyes boltokban már kapható a henna alapú hajápolók teljes családja, a sampontól a pakolásig.

Díszítés csak türelmeseknek


A test ilyenfajta díszítése csak az igazán türelmeseknek ajánlott. Habár a mintát egy gyakorlott festő akár néhány perc alatt fel tudja rajzolni, a száradáshoz hat óra szükséges. A festék kezdetben sárhoz hasonló állagú, majd kirepedezik. Az első két napon narancssárgás, csak később barnul be. – Az igazán jó minőségű hennát Ománból vagy Marokkóból lehet beszerezni. A minták ára ezer forintnál kezdődik, és a mérettel arányosan nő. A bokán és lábfejen akár három hétig is fennmaradhat, a kézfejen azonban a gyakori mosástól hamarabb kopik – mondta Judit, aki elárulta, amennyiben mégsem tetszene, a motívumoktól csak egy módon lehet megszabadulni: ha megvárjuk, hogy lekopik.

Indák a szerelemért

Hollósi Szandra nyáron rendszeresen festet különböző motívumokat. – Hiszek abban, hogy a henna szerencsét hoz a szerelemben és minden más területen. Én az indás rajzokat kedvelem a legjobban, a bokámra és a kézfejemre szoktam kérni. Az ember teljesen átszellemül, amikor a kezére kerül a henna. Az alatt a néhány nap alatt sokkal jobban figyelek arra, mi történik velem. Ez is egyfajta talizmán, és aki hisz benne, annak tényleg segít.


Több ezer éves tradíció

Az egyiptomi szarkofágok rothadó múmiáinak bőrén is találtak testfestésre utaló nyomokat, ez igazolja, hogy már évezredekkel ezelőtt is használtak hennát. Akkoriban feladata nemcsak díszítés volt, hanem a gonosz hatalmak távolmaradását is elvárták tőle. Indiában az esküvői ceremóniának máig fontos része a menyasszony kifestése. Ott azt tartják, minél sötétebbre festi a henna a bőrt, annál jobban fogja szeretni a menyasszonyt leendő anyósa. A sivatagban pedig hűsítő lábfürdő alapanyagaként használták. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mini tornádó, tomboló vihar Szabolcsban

Kidőlt fák, oszlopok, letépett háztetők maradtak a szerda délután Szabolcsban tomboló vihar után. A… Tovább olvasom