Délmagyar logó

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -5°C | 1°C

A hét végén zár a Szépművészeti fáraókori kiállítása

Vasárnap estig látható a budapesti Szépművészeti Múzeum fáraókori kiállítása. A Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című tárlatot eddig 85 ezren látták - tájékoztatott kedden Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályvezető-helyettese.
Összesen 150 műtárgy, egyebek mellett szobrok, koporsók, sírfelszerelési tárgyak, segítségével ad áttekintést az ókori Egyiptom több ezer éves kultúrájáról a Szépművészeti Múzeumban augusztus elejétől látható fáraókori kiállítás. A reneszánsz a fáraók Egyiptomában című tárlat anyagának kétharmada különböző európai gyűjteményekből, például a British Múzeumból, a párizsi Louvre-ból, valamint bécsi, firenzei, római és zágrábi múzeumokból érkezett. A kiállítás biztosítási értéke több milliárd forint.

A Szépművészeti Múzeum tárlata az egyiptomi fáraókor utolsó virágkorát mutatja be. A műtárgyak közül kiemelkedik a British Múzeumból kölcsönzött, II. Ramszeszt ábrázoló, csaknem életnagyságú szobor, a római Sinopoli gyűjtemény 18. dinasztia kori fáraóportréja, valamint a bécsi Kunsthistorisches Museum és a Louvre házaspárszobrai. A tárlat kiemelt hazai műtárgya egy 26. dinasztia kori bronz Imhotep-szobor is a Szépművészeti Múzeum kollekciójából.

A hazai közönség, ezt megelőzően, több mint 30 éve láthatott Budapesten a fáraók korát felidéző, külföldi gyűjtemények anyagából válogatott tárlatot.

A reneszánsz a fáraók Egyiptomában című kiállítást vasárnap estig nézhetik meg az érdeklődők a Szépművészeti Múzeumban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól drágulnak a közüzemi díjak a fővárosban

Január 1-jétől várhatóan 9,9 százalékkal nő Budapesten a csatornahasználat és 8,4 százalékkal az… Tovább olvasom