Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A hétvégére elkészülhet az új kormányprogram első változata

A korábbiakhoz képest intenzívebben egyeztetnek a koalíciós pártok, és akár hétvégére elkészülhetnek a kormányprogrammal, de annak első változatát a hét második felére írásba foglalják. Annyi biztos, hogy a ciklus egészére vonatkozó stratégia meghatározó eleme lesz a kettős, azaz az ország külső és a hazai polgárok versenyképessége.
A legfrissebb lapinformációk szerint egyébként a posztok leosztása a következő lesz: három tárcát kap a koalíciós partner, és az egyik bizonyára Kóka Jánosé lesz, de hogy melyik, azt egyelőre nem tudni. Az egészségügyi miniszter viszont nem a párt szakpolitikusa, Molnár Lajos lesz. A liberálisok esetleg az összevont külügyi-külgazdasági vagy az igazságügyi tárcával számolhatnak.

Hogy az összevonni tervezett kulturális-oktatási tárca Hiller Istváné lesz vagy Magyar Bálinté marad, nem tudni, mindenesetre ez az egyik legkényesebb pontja a koalíciós egyeztetéseknek. Gyurcsány az Orbán Viktorral folytatott tévévitában egyértelműsítette: a szocialista vezetésre van szüksége az oktatásügynek, mert ez garantálja a nyugalmat. Magyar Bálint a kampányidőszakban a kijelentést azzal magyarázta, a kormányfő azokat akarta megnyerni, akik nem feltétlenül hívei a változtatásoknak, hétvégén azonban már egyértelműen amellett szállt síkra, hogy a nyugalomnál előbbre való a megkezdett reformok továbbvitele. Hiller István minderre képviselői megbízólevele átvételekor csak annyit mondott: minden egyes terület, téma kijelölt előadója a hivatalban lévő miniszter. Ebből sem személyi, sem a kormány összetételére vonatkozó konzekvenciákat nem lehet levonni.

Ami azonban biztos, hogy Gráf József marad az agrártárca élén, Kiss Péter megy a Miniszterelnöki Hivatal éléről, de nem el, hanem feljebb: fejlesztési miniszterként az uniós források felhasználását irányítja majd. A kancelláriát Szilvássy György veszi át, Lamperth Mónika és Juhász Ferenc marad, de tárcájuk feladatköre változik majd, egy egyelőre ismeretlen vezetővel létrejön a humánerőforrás-minisztérium a munkaügyi és az esélyegyenlőségi tárca összevonásával, és idekerül a szakképzés is az oktatási tárcától. Veres János posztját korábban atombiztosnak hitték, ám kiderült: Gyurcsány Ferenc felkérte pénzügyminiszternek Surányi Györgyöt, aki azonban nemet mondott. Azt viszont már rég tudni lehet, hogy Persányi Miklós megy, a zöldügyek a szocialisták agrárszakértőjeként ismert Orosz Sándor kezébe kerülhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszer volt „barokk” cirkuszi sátor

Nem új keletű, hogy a két éve a Széchenyi térre települt fesztivál megosztja a győri lakosságot,… Tovább olvasom