Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A hiányt az adó növelésével pótolják

A személyi jövedelemadó és a normatív támogatások csökkenése miatt a tavalyihoz képest idén Jánossomorja önkormányzata 27,2 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodik. A hiányt az építményadó növelésével kívánják ellensúlyozni.
A bevételi és a kiadási oldalon Jánossomorja idei költségvetése 950 millió forint – tájékoztatta a Kisalföldet Kurunczi Károly polgármester. – A személyi jövedelemadó-bevételek 10 százaléka helyett csak 8 marad automatikusan a helyhatóságnál és a diákok létszámcsökkenése miatt is kevesebb normatíva jut az önkormányzathoz, ebből adódik a többmilliós hiány – tette hozzá.

Adók Jánossomorján

A polgármester elmondta: a helyzetet az infláció és a vásárlói értékcsökkenés még tovább rontja. A képviselő-testület egy korábbi döntése szerint 2007-től az építményadót 500 forintról 700-ra emelték, ezzel a többlettel sikerül fedezni a keletkezett hiányt. 383 millió forint folyik be várhatón a helyi adókból: ennek nagy részét az iparűzési adóból begyűlt összeg teszi ki (260 millió), 80 millióra számítanak az építményadóból, a kommunális adóból 3 millióra, míg a gépjárművek után 40 millió forintra.

Nő a város lakossága

A születések terén lassú emelkedés tapasztalható az utóbbi években, és több család – elsősorban fiatalok – otthont is teremtett Jánossomorján. Tavaly ötvenhét születést jelentettek be itt, és 67 lakos hunyt el. A 2005-ös adatok azt mutatják, hogy míg 101 ember költözött el a városból, addig 115-en telepedtek le itt, és a tavalyi adatok is hasonló számokat mutatnak. A letelepedők Hegyeshalomból, Dunakilitiről vagy éppen Miskolc környékéről jöttek, míg az Ausztriából érkezők – többnyire nyugdíjasok – ingatlanokat vásárolnak, de csak időszakosan tartózkodnak a településen.
Az önkormányzat két év alatt tizenhat építési telket alakított ki, közművesítette azokat, és önköltségen értékesítette, négyzetméterenként 2500 forintért. A polgármester tájékoztatása szerint jelenleg még három telek vár gazdára.
Az önkormányzat idén még nem különített el építésre újabb parcellákat, viszont egy magánvállalkozó földtulajdonán társasházat és nyolc építési telket eladna. Egy osztrák vállalkozó már megépített egy tizenkét lakásos tömbházat, és amikor annak felét legalább sikerült eladnia, akkor egy hasonló, újabb tömbház építését is tervezi. A remények szerint itt a munkálatok már ősszel elkezdődhetnek – fűzte hozzá Kurunczi Károly.

Útfelújítás, épületátalakítás

Tavaly a Magyar Közút Kht. Phare-CBC pályázati támogatásból felújíttatta az andaui határátkelőig vezető utat. A kétszáznyolcvanmilliós munkálat összegét az önkormányzat harmincmillióval egészítette ki. Az egykori laktanya épülete is felújítás előtt áll: a határőrség után a rendőrség kezelésébe került ingatlan renoválását az önkormányzat négymillió forinttal támogatja. Az épület első részében kap helyet a rendőrség, míg a hátsó az önkéntes tűzoltó-egyesületnek adna otthont. A polgármester szerint régi álom, hogy a korábban Pusztasomorján és Mosonszentpéteren is székelő tűzoltók most egy helyen gyűljenek össze. A munkálatok várhatóan márciusban kezdődnek: átalakítják az épület központifűtésrendszerét, szigetelik, nyílászárókat cserélnek, és a tűzoltóautónak fűthető garázst is terveznek. Kulturált környezetet alakítanak ki mind a rendőröknek, mind az önkéntes tűzoltóknak, klubhelyiséggel, tárgyalót eremmel.
Jánossomorja önkormányzata ma délután négy órától a polgármesteri hivatalban ülést tart. Döntenek a város 2007. évi költségvetéséről, az ivóvízért és csatornáért fizetendő díjakról, s a felnőttkorúak szociális ellátásáról alkotnak rendeletet. Módosítják a helyi építési szabályzatot, valamint a településszerkezeti tervet. A képviselő-testület összeállítja idei munkatervét, elfogadják a Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár szervezeti és működési szabályzatát, felülvizsgálják az önkormányzat minőségirányítási programját. A tervek szerint a volt mozi könyvtárrá alakításához kapcsolódó munkálatok lebonyolításáról is tárgyalnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom