Délmagyar logó

2018. 10. 24. szerda - Salamon 8°C | 14°C Még több cikk.

A hivatás nem munka

Horváth Dori Tamás bencés szerzetesnél, a győri Czuczor Gergely Gimnázium nemrég kinevezett igazgatójánál járt tisztelgő látogatáson a minap Schmidt Péter alpolgármester.
Egykor maga is bencés diák lévén, örömmel elevenítette fel emlékeit, sőt, elárulta, édesapja is az öreg alma mater falai között végzett 1928-ban. Elmondta, egykori osztályából hatan jelentkeztek orvosi karra, és – ha nem is elsőre, de – mind a hatan felvételt nyertek. Még az iskola folyosóján örömmel hallotta, hogy Hegedüs Odó atya idén érettségizett osztályából a 11 jelentkező közül tíz sikeresen vette az akadályt az orvosira. Beszámolt az igazgatónak az egykori bencés tanárról, Cziráki Lászlóról elnevezett alapítvány munkájáról, arról, hogy segítségével minden évben két-két nehéz sorsú győri, illetve pannonhalmi diákot támogatnak.
Horváth Dori Tamás az iskola munkájáról elmondta, az idő változásával a tanulók is változnak: a maiaknak jobban el kell magyarázni a miértekre adott válaszokat.
Húsz évvel ezelőtt például nem kellett magyarázni a házirendet: akkor az még teljesen egyértelmű volt – világított rá a helyzetre. Természetesen nem a házirend változott... Ugyanakkor a mai diákok lelkileg érzékenyebbek, ami talán azzal is magyarázható, hogy többféle kihívás előtt állnak, több kísértés éri őket. A bencés tanárok is érzékelik a népesség fogyását: egyre kevesebb a gyermek. Az iskola azonban emiatt nem adja fel eredeti célját. Olyan, korszerű tudással felvértezett embereket kívánnak képezni, akik a kereszténységet nem mankóként, hanem életük alapjaként határozzák meg maguknak.
Schmidt Péter az egyszerű, szegény sorsú, tehetséges gyermekek felkarolását tekinti a bencés oktatás egyik nagy erényének. Kérdésére, hogy a tanítórend miként áll az utánpótlással, Horváth Dori Tamás elmondta, már csak a tanári kar harminc százaléka szerzetes.
– Napjainkban minden olyan helyen megfogyott a hivatás, ahol többet kell nyújtani, mint amennyit fizetésben adnak – jegyezte meg. – Érdekes, hogy ha nem is sokan, de azért mindig akadnak, akiket megszólít az Úr, és bizony nem mindig a keresztény családokból, hanem gyakran teljesen ateista környezetből jönnek létre új hivatások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen a takarékos otthon?

Ha kellő figyelmet fordítunk a lakás építésekor, átalakításakor az alapvető kellékek beszerzésére, nem csak anyagilag járunk jól, hanem környezetünket is kíméljük. A takarékos megoldások némelyike ráadásul nem is annyira pénz, mint inkább odafigyelés kérdése. Takarékos tippek ingatlantulajdonosoknak. Tovább olvasom