Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A hollandok bevallott fájlcserére készülnek

A holland PGR internetszolgáltató tavasszal indítja a Honest Thief (becsületes tolvaj) nevû fájlcserélõ alkalmazást, miután a holland legfelsõbb bíróság döntése legalizálta a fájlcserét. A cég szerint a fájlmegosztás azt jelentheti Hollandia számára, amit a bankok Svájc számára.
Egy holland cég "becsületes tolvajnak" nevezi azt az alkalmazást, amely az utóbbi idõk legkomolyabb fenyegetését jelenti a fájlcserélõ hálózatokkal küzdõ szórakoztató- és zenei ipar számára - írja a News.com.

A zenei iparnak Amerikában sikerült perekkel szétvernie a Napster és Aimster fájlcserélõ hálózatokat. A pénteken elindított The Honest Thief szoftver legalitását a holland feljebbviteli bíróság tavaly márciusi határozatára alapozza, amely alapján Hollandia a fájlcserélõk Kánaánja lehet.

A bíróság tavaly másodfokon úgy döntött, hogy a Kazaa fájlcserélõt fejlesztõ cég nem felelõs a szoftvert illegális tevékenységre használó emberek cselekedeteiért. A döntés még nem jogerõs, a fellebbezés a holland legfelsõbb bíróság elõtt vár a sorsára.

"Nevezze mindenki tetszése szerint fájlcserének vagy bolti lopásnak, mi ezt itt Hollandiában jó üzletnek hívjuk. Ez Hollandiában azzá válhat, mint Svájcban a bankrendszer" idézte a ZDNet Pieter Plass, a The Honest Thief alapítójának közleményét.

A lemezkiadók nemzetközi szervezete, az IFPI és ennek tagszervezete, az amerikai RIAA másként látja a helyzetet. "Nehéz megérteni, miért állítják egyesek, hogy becsületesen keresik a pénzt, miközben ellopják mások munkáját".

"Noha már több mint két éve folyik a jogi huzavona a p2p szolgáltatások körül, a fájlcserélõ szolgáltatások technológiai és üzleti háttere folyamatosan fejlõdik, és mindig megtalálják a módját az amerikai jogszabályok megkerülésének" - jelentette ki Lee Black, a Jupiter Research piackutató cég elemzõje.

Véleménye szerint mindig fejtörést fog okozni a lemezkiadóknak az a tény, hogy külföldre költöznek át a szolgáltatások. Folyamatosan születnek újabb és újabb szolgáltatások, a felhasználók pedig mindig megtalálják azokat a tartalmakat, amelyet keresnek.

A zenei ipar más szereplõket szintén célba vesz, például a Grokstert, Morpheust és a Sharman Networkst, a Kazaa tulajdonosát. A jogi sikerek ellenére a zenei ipar megélhetését továbbra is fenyegetik a fájlcserélõ hálózatok - írja a News.com.

Az Ipsos piackutató cég múlt héten kiadott adatai szerint a fájlcserélõket jogszerûtlennek feltüntetõ igyekezetek ellenére az amerikai tinédzserek fele, és a 12 év feletti lakosság 19 százaléka arról számolt be, hogy nem átallott tavaly az internetrõl zeneszámokat letölteni.

Az Ipsos szerint az amerikaiak csaknem 10 százaléka töltött le zenét az utóbbi 30 napban. A felmérés és a 2000-es amerikai népszámlálás eredményeit összevetve az Ipsos azt valószínûsíti, hogy az elmúlt egy hónapban közel 20 millió polgár töltött le illegálisan zenét.

A Kazaa szoftverét 192 millió felhasználó töltötte le, jelentette a Download.com. A letöltések egy része ugyanakkor frissítés vagy másodpéldány volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légi biztonság: a Malév rossz helyezést kapott

A német AERO International légiközlekedési szaklap elkészítette a hatvanhat legnagyobb légitársaság… Tovább olvasom