Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A holokauszt áldozataira emlékezik a világ

A holokauszt hatmillió áldozatára emlékezik hétfőn Izrael. Délelőtt, közép-európai idő szerint 9 órakor országszerte két percre megszólaltak a szirénák, az utcákon megállt az élet és a lakosság egyperces csenddel emlékezett a nácik és kiszolgálóik által meggyilkoltak milliókra.
A hétfő napnyugtáig tartó megemlékezések már vasárnap este megkezdődtek, többek között a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen, ahol Ehud Olmert izraeli kormányfő beszédében bírálta mindazokat, akik nem vonták le a vészkorszak tanulságait. A miniszterelnök a zsidó állam "történelmi feladatát" abban jelölte meg, hogy küzdjön a faj- és idegengyűlölet ellen. "Izraelben olyan társadalmat kell építeni, amelyet azoknak az elképzeléseivel éppen ellentétes eszmék itatnak át, akik megpróbáltak bennünket megsemmisíteni" - hangoztatta. Dalia Icik ideiglenes elnök "káinbélyegnek" és "az emberiség szégyenfoltjának" nevezte a holokausztot.

A televíziók hétfőn egész nap dokumentumfilmeket és történelmi filmeket játszanak, a rádióállomások komolyzenét és túlélőkkel készített interjúkat sugároznak.

Az izraeli médiában idén a központi téma az Izraelben élő elszegényedett holokauszt-túlélők problémája. Központi szervezetük szerint a mintegy 250 ezer túlélő több mint egynegyede a szegénységi küszöb alatt él. Sokan közülük az egykori Szovjetunióból vándoroltak be, és egy részük bürokratikus okok miatt nem kapott jóvátételt.

A parlamentben délelőtt a "Minden embernek van neve" mottó jegyében elkezdték felolvasni a vészkorszak ismert áldozatainak nevét. A központi megemlékezés délután kezdődik a Jad Vasem emlékhelyen.

Lengyelországban az Élet menetének nevezett idei zarándoklat résztvevői gyalog teszik meg a három kilométeres távolságot, a volt náci koncentrációs tábor, Auschwitz és az egykori legnagyobb náci megsemmisítő tábor, Auschwitz-Birkenau között. A zarándoklatot 1996 óta évente rendezik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszlánfóka támadt a szörföző lányra

Egy körülbelül 300 kilós oroszlánfóka támadt rá egy szörföző tinédzser lányra Ausztráliában, az… Tovább olvasom