Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

A hőmérséklettől változik egy ausztrál hüllő neme

A magas hőmérséklet egy ausztrál, genetikailag hím gyíkot nősténnyé képes változtatni. Az eredmény új megvilágításba helyezi, hogyan is alakul a nem a hüllőknél.
A legtöbb hüllő esetén a nemi kromoszóma egyik génje dönti el, hogy az embrió hímmé vagy nősténnyé fejlődik-e. Egyes fajoknál a hímek egy X és egy Y kromoszómával rendelkeznek, míg a nőstények XX-szel, mint az emlősöknél. Más fajoknál - mint például a madaraknál - a hímek ZZ-vel, a nőstények ZW-vel.

Ám a harmadik csoport esetén - mely az összes krokodilt, alligátort és tengeri teknőst felöleli - a hőmérséklet, nem pedig a gén dönti el, hogy nőstény vagy hím lesz-e az utód. A szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérséklet általában több nőstényt eredményez.

Alex Quinn ausztrál kutató és csapata most kimutatta, hogy a szakállas agámák (Pogona vitticeps) mindkét nemet eldöntő módszerre hajlamosak, és a hőmérséklet felülírhatja genetikailag meghatározott nemüket.

Amikor a csapata relative magas hőmérsékleten - 34-37 fok között - tartotta a tojásokat, a ZZ nemi kromoszómákkal - genetikailag hímek - rendelkező embriók nagy része nőstényként jött világra. A csapat úgy hiszi, hogy a szakállas agámák átmeneti evolúciós formát képviselnek.

A kutatás azt mutatja, hogy a szakállas agámáknál a W kromoszóma nem szükséges ahhoz, hogy az utód nőstény legyen. Sőt mi több, a csapat azt is felfeedzte, hogy a Z kromoszómán lévő bizonyos gének dupla mennyisége fontos a hímmé váláshoz, valamint, hogy ezen gén magas hőmérsékleten inaktiválódik.

A csapat most azt tervezi, hogy megkeresi ezen gént. Emellett azt is meg akarják vizsgálni, mennyire elterjedt a hőmérséklet kiváltotta nemváltás a hüllőknél. Ha számos egyéb hüllőfaj is ilyen érzékeny a hőmérsékletre, akkor nő azon fajok száma, melyek sérülékennyé válnak a klímaváltozás során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel–magyar barátság

A magyar–lengyel baráti kapcsolatban jelentős eredmény, hogy a két parlament… Tovább olvasom