Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

A horgászat egyre több pénzbe kerül

A horgászat ma már nem olcsó mulatság. Egy átlagos horgász fölszerelésének összértéke simán eléri a százezer forintot, s mindig akad kiegészíteni-, cserélnivaló. Az engedélyeket is minden évben meg kell venni, a vízhez el is kell utazni. Ez pénzbe kerül. A megtérülés nem halhúsban, hanem élményben, regenerálódásban jelentkezik.

A horgászat ma már nem számít olcsó időtöltésnek. Fotó: Gyenes Kálmán
Itt a tavasz, és vele a horgászszezon. Milyen költségekre számíthat, aki most akar elkezdeni horgászni?

Okmányok és pénzek

– Ahhoz, hogy az ember horgászhasson, először is állami horgászvizsgát kell tennie, ebből az alkalomból 1000 forintot kell befizetni; a tudnivalókat a Horgászati alapismeretek című, 400 forintos kiadványból szerezheti meg – mondja Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének elnöke. Az állami horgászjegy 1000 forintba kerül, a tagsági lap ára egyesületenként változik, átlag 2000-től 5000-ig. A fogási napló és a horgászigazolvány összege minimális, harminc forint körüli összeg – utóbbit csak a legelső alkalommal kell kiváltani. Mindezek hiányában nem lehet horgászni – s ezeken túlmenően arra a vízre, ahová járni szeretnénk, területi engedélyt kell váltani. Ennek ára változó, a vízterület telepítettségi mértékétől, illetve nagyságától függ. Egyébként a vízkezelők elsősorban a területi jegyek árából fedezik a haltelepítést.

Ahány víz, annyi ár

A Mártélyi-holtág a hódmezővásárhelyi Dobó Ferenc Horgászegyesület kezelésében van. Az éves területi jegy 9000 forintba kerül egyesület tagjai számára. Nem egyesületi tag napi- vagy hetijegyet válthat, 1500, illetve 6000 forintért, de ha a horgász kettős egyesületi tagsággal rendelkezik, szintén vásárolhat éves jegyet – tájékoztat Patócs Sándor elnök. Az ifjúsági területi jegyek itt is, máshol is olcsóbbak az említetteknél. A megyeszékhelyen a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület rendelkezik legtöbb vízzel – szinte nincs olyan városrész, amelynek közelében ne lenne egy-egy hermanos vízterület. A kombinált éves területi jegy az egyesület minden vizére jó (Fehérpart-Szilvás; Keramit-Tejes- Gumis; tápéi téli kikötő; medencés kikötő; Algyői-főcsatorna; Holt-Maros; Sándorfalvi-tó), ez az egyesületi tagok részére 14 ezer forint – mondja Schreiter Tibor ügyvezető alelnök.

Külön-külön területi jegyet is be lehet szerezni egy-egy vízre, vízcsoportra, kevesebb pénzért. Nem hermanosoknak minden duplája – de kettős egyesületi tagság esetén az eredeti áron válthat jegyet a horgász. A napijegy 2500 forint – ezzel minden hermanos vízen lehet horgászni egymás után többet is kipróbálva. S aki az élő Tiszán szeretne halat fogni? Az éves területi jegy 10 ezer forint – tudjuk meg Újhelyi Dezsőtől, a Tisza Halászati Szövetkezet elnökétől. Az egyesületnek holtágai is vannak, ezekre külön területi jegy kell; ifjúsági horgászoknak, nyugdíjasoknak feleannyi az ár. Országos területi jegyet is forgalmaz a szövetkezet, minden nagy természetes vízre, a Dunától a Dráván át halászati kezelésben lévő holtágakig.

Készségek és költségek

Lássuk a fölszerelést! Bár profi versenyhorgászok többmilliós készségparkkal rendelkeznek, ez nem jelenti azt, hogy egy kezdő horgásznak is ennyit kellene költeni. Húszezer forintért már megvásárolható egy komplett fölszerelés. Van, amit nem elég egyszer megvenni – a zsinórt például évente akár többször is célszerű cserélni. A horgok, ólmok, úszók és társaik szintén fogyóeszközök. De egy jól gondozott orsó, illetve bot fél életen át kitart, és amennyiben használt, nem jelenti azt, hogy eldobandó – horgászbörzéken például elcserélhető.
Mennyire érdemes „márkákra menni"? Nagyon erőltetni nem kell, mert – információink szerint – olykor neves nyugati cégek készítményei is a Távol-Keleten készülnek.

Legjobb olyan horgászüzletben vásárolni, ahol „nem hagyják rá" a láthatólag kezdő, s így tájékozatlan vevőre, ha fölösleges cuccokat is meg akar venni. Hanem megkérdezik, milyen vízen, milyen halra menne, és ennek megfelelően összeállítják számára a legszükségesebbeket. Ez egyébként az üzletnek is megéri: ha a kezdő halfogó sikert ér el, akkor nem hagyja abba sürgősen a horgászatot, hanem – készségparkját folyamatosan fejlesztve – állandó vevővé válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elődjét méltatta beszédében XVI. Benedek pápa

Méltatta elődje, II. János Pál "roppant örökségét", és felidézte utolsó napjainak szenvedését a… Tovább olvasom