Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A horgászat mint a gazdaság jelentős ágazata

A gazdaság jelentős ágazatává vált napjainkra a horgászat. Nemcsak azért, mert aki például hét végén horgászik, az testileg-lelkileg regenerálódva áll munkába hétfőn, s hatékonyan dolgozik, hanem azért is, mert a 330 ezres, szervezett magyarországi horgásztábor egyre több pénzt költ hobbijára, s igényeinek biztosítása nagyon sok új munkahely létrehozásával jár.
Lékhorgászat. A mártélyi holtág télen is ad halat. Fotó: Tésik Attila
A horgászat a szabadidő kulturált eltöltésének olyan módja, mely jelentős jövedelmet hoz az országnak – hívja föl a figyelmet Szabó Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke. Annak kapcsán kérdezzük a horgászat gazdasági jelentőségéről, hogy a Mohosz közelmúltban ünnepelte megalakulásának 60. évfordulóját.

Társadalmi-gazdasági haszon

Magyarországon 330 ezer horgász él, ennyi ember számára jelent fizikai-szellemi felfrissülést egy-egy horgászat, mely után fölfrissülve kezdi újra a munkát, hatékonyan dolgozik. Ha hatékonyan dolgozik, több pénzt keres, amennyiben több pénzt keres, akkor többet is költ. Ha többet költ, az mások számára is többletjövedelmet eredményez – egyértelműen hasznos tehát társadalmilag-gazdaságilag a folyamat.

A horgászat lehetőségeinek megteremtése számos más terület föllendülését vonja maga után. Ma már a horgászok zömének van autója, mobilissá váltak, száz kilométereket is hajlandóak egy-egy hét végén megtenni – ennek megfelelő mennyiségű pénz elköltésével –, csak azért, hogy kipróbáljanak más, lakóhelyüktől távol eső, ismeretlen vizeket. Nem arról szól a történet, hogy fogjanak néhány kiló halat, hazavigyék, megpucolják, megegyék – ha csak a halról lenne szó, azt pár száz forintért beszerezhetnék a csarnokban –, hanem arról az élményről, melynek a halfogás csak egy része.

Jövedelem a Tiszából

A Tisza jelentős gazdasági-pénzügyi bevételt eredményezhet a partjai mentén lévő települések számára itt, a Dél-Alföldön is – pusztán a horgászat és kapcsolt részei révén. A magyarországi horgászok egy része eleve a Tisza mellékén él – aki pedig az ország más területein lakik, annak legfőbb vágya egy-egy, néhány napos-hetes tiszai,Tisza környéki horgászat, melyre előbb-utóbb többnyire sor is kerül. A jelentős számú, nyugat-európai vándorhorgászról nem is beszélve, melyre a Tisza halállománya és – a nyugat-európai viszonyokhoz képest – természetközeli állapota olyan vonzerővel bír, mint, mondjuk, a horgászálmok netovábbjai közé tartozó Volga vagy Káma. Ám azoknál sokkal közelebb található, civilizált viszonyokat biztosító tagországban.

Infrastruktúrát hoz létre

Beletartozik az ismeretlen, távoli táj fölfedezése, megismerkedés a természeti, s az épített környezettel egyaránt, a helyi élővilág, ételspecialitások, kultúra megismerése, és még sok egyéb. Ehhez azonban szükség van kiadványok létrehozására, hogy a horgász egyáltalán megtudhassa, hová érdemes elmenni; megfelelő infrastruktúrára: utakra, hogy a távoli környékek megközelíthetővé váljanak, panziókra, hogy legyen hol étkezni, megszállni; szükség van továbbá a környék kulturális nevezetességeinek rendben tartására, hogy a távolról érkezőknek érdemes legyen azokat megtekintenie – s így tovább.

Szükség van továbbá – persze – halszaporításra-halnevelésre is, mert vizeink legnagyobb részének természetes halutánpótlása már nem kellő mértékű; szükség van a halőrzésre, a terület gondozottan, tisztán tartására is.

Vigyázunk a pénzünkre

Mindehhez emberek kellenek, akiknek az említettek biztosítása a munkája. És ha van munkahely, az jó az országnak, s jó az adott településnek is, hiszen a dolgozók helyben is adóznak. Az Európai Unióhoz való csatlakozás óriási lehetőséget jelent a horgászattal kapcsolatos infrastruktúra kifejlesztésére, az uniós pályázati rendszer révén. Az, hogy – az uniós gyakorlatnak megfelelően – a pályázati pénzekhez saját pénzügyi erőforrást is hozzá kell tenni, nem baj, sőt pozitívum: az emberek sokkal jobban vigyáznak azokra a fejlesztésekre, amelyekben a saját pénzük is benne van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország többre képes

Csak akkor sikerülhet a következő néhány esztendő, ha újjáélesztjük a magyar szolidaritást - mondta… Tovább olvasom