Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A horgászok jelöltje lehet a befutó az Év hala-szavazáson

A nyertes faj képviselői persze ezúttal sem számíthatnak értékes díjakra.
Már-már behozhatatlannak tűnő előnnyel vezet az - egyesek szerint a horgászok által favorizált - menyhal (Lota lota) a természetvédők pártfogását élvező leánykoncérral (Rutilus virgo) szemben a Magyar Haltani Társaság által meghirdetett Év hala 2013 versenyben – közölte az MTI-vel a szervezet elnöke.

Harka Ákos hangsúlyozta: bár az idei szavazás eldőlni látszik – a csütörtök esti állás szerint összesen leadott több mint négy és fél ezer szavazat 51 százalékát a menyhal kapta -, még bárki leadhatja voksát a számára legszimpatikusabb fajra a társaság három jelöltje közül. A szavazófelület, az érintett halak képe és jellemzése 2012. december 31-ig érhető el a társaság honlapján.

Egyesek úgy tartják, hogy az itt folyó szavazás tulajdonképpen a menyhalat favorizáló horgászok és a leánykoncért támogató természetvédők presztízsharca – fogalmazott az elnök, aki emlékeztetett: e kettő mellett a kurta baingot (Leucaspius delineatus) is jelölték a 2013-as év hala címre.

Harka Ákos szerint ez utóbbi halnak 13 százalékos „rajongótáborával" csekély reménye van a végső sikerre, a versenyben a végső rangsortól függetlenül mindenki csak nyerhet.

Az akció célja ugyanis a Kárpát-medence őshonos halainak ismertebbé tétele, természeti értékeink tudatosítása. Mindhárom jelölt méltó a megtisztelő címre - hangoztatja a vezető, hozzátéve: a jelölés sem ad hoc jellegű: évről-évre horgászok és szakemberek javaslata alapján választják ki a szavazásra érdemes „triót". A szempontok között pedig elsődleges, hogy a hármasból mindig akadjon őshonos, a horgászok által kedvelt, illetve védett hal.

A nyertes faj képviselői persze ezúttal sem számíthatnak értékes díjakra, ám arra igen, hogy az akció szimpatizánsai és résztvevői a jövőben személyes ismerősként tekintenek rájuk. Nem utolsósorban a „pozitív sajtó és a rivaldafény" a tudományos kutatók figyelmét is ráirányíthatja ezekre a meglehetősen kevéssé ismert, sőt gyakran kifejezetten titokzatos életmódot folytató halfajokra – vélekedett Harka Ákos.

A 2012-es év hala címet a mesék "aranyhala", a színéről aranykárásznak is nevezett széles kárász (Carassius carassius) nyerte el egy fordulatokban bővelkedő, a szavazatarány manipulálását célzó hackertámadást is sikerrel „túlélő", tízezres közönséget megmozgató szavazáson, megelőzve a lápi pócot és a szilvaorrú keszeget. A 2011-es év hala a kősüllő (Sander volgensis), 2010-é a nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus) volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a december 27-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom