Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A Horthy-korszak restaurációja ellen tüntettek Budapesten

A facebookon civilek által szervezett tüntetéssel egyidőben radikális szervezetek felvonulást tartottak.
A Horthy-korszak restaurációja ellen tüntetett több ellenzéki párt, civil szervezetek és mozgalmak, antifasiszta szimpatizánsok vasárnap a budapesti Hősök terén; a facebookon civilek által szervezett tüntetéssel egyidőben radikális szervezetek felvonulást tartottak a tér ellentétes oldalán.

Az MTI tudósítójának beszámolója szerint a rendőrség már kora délután fémkordonokkal kettéválasztotta a Hősök terét, csak mintegy harminc méteres szakaszt hagyott szabadon az ismeretlen katona sírja előtt.

Alexa György, az MSZP budapesti szervezetének alelnöke és Székely Sándor, a Szolidaritás mozgalom társelnöke a mintegy kétezer egybegyűlt előtt egyebek között azt hangoztatta: Horthy Miklós egykori kormányzó azért nem lehet Magyarország példaképe, és azért nem érdemelhet sem szobrot, sem emléktáblát, mert kormányzása alatt zajlott a zsidók deportálása, amely a kisebbségi csoport tervszerű kiirtásához vezetett a vészkorszakban.

Kerék-Bárczy Szabolcs volt MDF-es politikus, a Szabadság és Reform Intézet alapítvány ügyvezető igazgatója arról beszélt, nem lehet demokratikus az az ország, amely nem demokratákat állít példaképnek, és annak a véleményének adott hangot, hogy sem Horthyval, sem Szálasival, sem pedig Rákosival vagy Kádárral nem lehet újjáépíteni az országot, és akik ezen diktátorok követőinek hirdetik magukat, azokkal nem lehet közös úton haladni.

Résztvevők a Hősök terén az Elég volt! elnevezésű antifasiszta demonstráción, amelyen a Horthy-korszak restaurációjának kísérlete ellen tüntetnek. Fotó: MTI/Kallos Bea
Résztvevők a Hősök terén az Elég volt! elnevezésű antifasiszta demonstráción, amelyen a Horthy-korszak restaurációjának kísérlete ellen tüntetnek.
Fotó: MTI/Kallos Bea

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője egy új köztársaság felépítését hirdette meg, mert "a jelenlegi hatalom bezárta a köztársaság kapuit", Fábri Péter író a homofóbia ellen emelt szót, míg Iványi Gábor metodista lelkész szerint egy újfajta "numerus clausus" alapján ma ellehetetlenítenek, emigrációra kényszerítenek, és nem kívánatosnak minősítenek művészeket.

Az antifasiszta tüntetéssel egyidőben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szimpatizánsai gyülekeztek a Felvonulási téren, majd átvonultak a kordonokkal elválasztott Hősök terére, ahol a beszédek alatt "Éljen Horthy!" kiabálással próbálták megzavarni a szónokokat.

A rendőrök a kordon mindkét oldalán sorfalat állva akadályozták meg, hogy a magukat Horthy Baráti Kör tagjainak nevezők - köztük Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, a HVIM alelnöke - átvonuljanak az antifasiszta megmozdulás résztvevői közé. Miután mindkét rendezvény véget ért, több tucatnyi rendőr zárta körbe a radikális szervezetek tüntetőit arra az időre, amíg a Horthy-ellenes tüntetők elvonultak.

A radikális szervezetek szimpatizánsai közül a rendőrök két embert állítottak elő, egyiküket holokauszttagadás bűntettének gyanúja, másikukat jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt - mondta az MTI tudósítójának Mucsi Nóra, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese. Közlése szerint elszámoltatásuk folyamatban van.

Olvasóink írták

 • 12. Mozimasiniszta 2012. június 19. 08:37
  „A zsidó ügy prolongálva, a tüntető "tömeg" ugyanaz ! ....ebből is látszik hogy jó a forgatókönyv !
  hogy a hőguta ütötte volna meg őket.....”
 • 11. kopkop 2012. június 18. 12:19
  „Kinek Horthy kinek Kádár volt az ideálja.”
 • 10. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. június 18. 12:12
  „Idióta civilnek álcázott liberális szervezetek. Elég volt a hazugságaikból!”
 • 9. SP 2012. június 18. 10:37
  „Folytatás:
  ""Holokauszttagadás miatt léptek a rendőrök"

  Beszólás,
  ellenszegülés miatt is intézkedés történt:

  ""A lap helyszíni tudósítója szerint az ellenszegülés abban merült ki, hogy az egyik ellentüntető azt üvöltötte egészen közelről a rendőrök arcába, hogy "<moderálva>". Ezért a rendőrök kiemelték, földre vitték és autóba tuszkolták a férfit. ""

  http://www.origo.hu/itthon/20120618-holokauszttagadas-miatt-allitottak-elo-egy-embert-a-hosok-teren-vasarnap.html”
 • 8. tótkomlósi 2012. június 18. 10:33
  „Az este néztem a híradóban, hogy a brutális rendőrök sokan földre tepertek egy békésen ott álldogáló állampolgárt és erőszakkal megbilincselték és betuszkolták az autóba és elvitték!

  Namost akkor ez hogy is van?
  Ezeknek a rendőröknek lehet? Ezek nem ugyanazok a rendőrök, mint akik 2006-ban rendőrök voltak?
  Vagy az (ez) nem magyarországon volt?

  Ki a fene érti ezt?”
 • 7. zero 2012. június 18. 09:59
  „http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4lAe1Jgp4xA#!”
 • 6. klj...54 2012. június 18. 09:13
  „"Ha nem regnál Horthy akkor nincs Rákosi, sem Kádár és most Orbán sem!"
  (Egyeseknek szóló közlemény: Idéztem!)”
 • 5. t680822g 2012. június 18. 08:16
  „Ha tudom megyek én is! Le a fasiszmussal!”
 • 4. Emberségetavilágnak 2012. június 18. 06:07
  „Műbalhé balról, műbalhé jobbról, az egész csak arra jó, hogy indulatok feszüljenek egymásnak.
  "Oszd meg és uralkodj."
  A cél: ne legyen nyugalom, a végén még szót értenének, összefognának, abból csak a népnek (a magyaroknak) származna jó.
  Úgy 2002 karácsonya táján lehetett, egy esti baráti beszélgetés során több alternatíva között az is elhangzott, hogy nem alábecsülendő a taktika: lejáratni és szétverni a kisgazdákat, a jobboldal nem tehet mást, felsorakozik a leg-ütőképesebb párt mögé.
  A lehető legvadabb dogokról számolt be naponta a média, teljes közfölháborodást kiváltva korai győzelmet könyvelhettek el a taktikusok, mert a 2004-es választásokat elvesztették.
  Most ugyanez a helyzet.
  Kantár lazán tartva, szalad a csikó, egyre bátrabban szalad, aztán a kellő pillanatban egy kanyarban kisodródik és szakadékba borul a szekér.
  Győzelmi mámor a bal oldalon, diadalmámor a jobb oldalon, a bukottaknak se ideje, se pénze nem lesz az újraépítkezéshez. A még-még mérsékeltjeik beállnak a sorba, a szélsőségeseik pedig végképp felszámolásra ítéltetnek, befogva ezzel az idegen érdekek szája is.
  Vikáriai játékok.”
 • 3. StencilAtya 2012. június 17. 20:57
  „"Roma Polgárjogi Alapítvány"

  ..besszzzzzzzzzzzarrrrás :D”
 • 2. GondaIstván 2012. június 17. 20:01
  „Ez így eléggé korrektnek tűnik: lehetett tüntetni Horthy ellen és mellett, ráadásul egy időben és nagyjából egy helyen, és még csak nem is dőlt össze tőle a világ. Ebben a témában nyilván eléggé megosztott a társadalom, és ez még sokáig így is lesz, de ez nem baj. A fontos, hogy beszéljük ki a dolgot, és közben lehetőleg ne üssük agyon egymást.”
 • 1. Queenmargareth 2012. június 17. 19:54
  „Aham, tehát nem szabad ide írni.Mondták sokan, hogy nem engedik leadni majd itt sem, de ez szemétség.
  Majd, ha káromkodom, személyesen, durván megsértek valakit, moderálhat, így nem.
  Nem tetszett Horthy?
  Akkor ez a Rákosi korszak jobb???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ vasárnapi nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a június 17-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom