Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A hulladékokról alkot törvényt a parlament

Az EU mind a 27 tagországától azt követelte, hogy a legújabb irányelveket építse be a nemzeti, hulladékokról szóló törvény kidolgozásakor.
Az Országgyűlés február 13-án kezdődő ülésszakára terjesztette be a szaktárca a hulladékokról szóló törvénytervezetet, amely egészen más, korszerű jogszabály lesz a jelenleg hatályban lévő hulladékgazdálkodásról szóló törvényhez képest - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A politikus emlékeztetett: az unió mind a 27 tagországától azt követelte, hogy a legújabb irányelveket építse be a nemzeti, hulladékokról szóló törvény kidolgozásakor. Bár a jogszabályt 2010. végéig kellett volna hatályba léptetni, ezt egyetlen ország sem hajtotta végre, ugyanakkor az unió környezetvédelmi biztosa 2011. végéig haladékot adott erre - mondta Illés Zoltán.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország a hulladékokról szóló törvénytervezetet megalkotta, erről tájékoztatta az Európai Uniót, a tervezetet a parlament elé is beterjesztette, az Országgyűlés pedig a törvényjavaslatot tavaszi ülésszakán napirendre tűzte.

Elfogadása esetén július elsejével lép életbe a hulladékról szóló törvény - tette hozzá.

A szaktárca államtitkára kifejtette: a hulladékról szóló törvénytervezet nemcsak a kommunális, hanem a veszélyes hulladékokról, a hulladékok égetéséről szól, jószerivel mindenről, ami idetartozik, ugyanakkor kitér a hulladékgazdálkodásra is.

A hulladék begyűjtése közfeladat, ebből pedig az következik, hogy az állam szerepvállalása legyen a meghatározó - emelte ki. Hozzátette: ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy csupán állami cégek végzik majd el ezt, magán, illetve külföldi érdekeltségű társaságok is érdekelhetnek ebben.

A jogszabály a szelektív gyűjtésre, a hulladék újrahasznosítására, nem pedig a lerakására, égetésére fókuszál - tette hozzá az államtitkár.

Olvasóink írták

  • 3. Qllancs 2012. február 12. 18:28
    „akkor lehet a német szemetet behozni újra !!!! sokan nagyot kaszáltak vele / Mártély / büntetlenül !!!!!”
  • 2. pistimolnar 2012. február 12. 16:52
    „Ergo, saját magukról...”
  • 1. klj-54 2012. február 12. 16:04
    „Önkritikát gyakorolnak? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fővárosi MSZP a BKV tudatos tönkretételét sejti

Az MSZP fővárosi frakcióvezetőjének feltételezése szerint valakik tudatosan dolgoznak a BKV csődjén. Tovább olvasom