Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A hulladékudvar ellen tiltakoznak

Az otthonától mintegy 50 méterre épülő hulladékudvar ellen tiltakozik két telektulajdonos Győrújbaráton. Megértik, a létesítményre szükség van, de azt nem, hogy megkérdezésük nélkül határozott az önkormányzat. A helyi jegyző viszont azt mondja, véleményt nyilváníthattak volna a döntés előtt.
A település lélekszámának megfelelően rövidesen két hulladéklerakó udvar épül Győrújbaráton a szilárd és a külön jogszabályban megállapított veszélyes hulladékok átvételére, s az elszállításig elkülönített tárolására.
– Tisztában vagyunk azzal, hogy szükség van a lerakóra, azt azonban nem fogadjuk el, hogy annak a házunkkal szemben, attól alig ötven méterre kell megépülnie – jelentette ki a Csárdasor úton élő Csizmadia Sándor.
A férfi minderről a napokban szerzett tudomást, amikor hazatérve látta, hogy a házával szemben geodéták dolgoznak.
– Érthetetlen, hogy egy ilyen, a lakók életét komolyan befolyásoló beruházásról így kell tudomást szereznünk. Az elmúlt két évben nem emlékszem, hogy bárki informált volna bennünket. Holott a hulladéklerakóba veszélyes hulladékokat – fáradt olajat, festékeket, akkumulátorokat is – lehet majd elhelyezni – dohogott Csizmadia Sándor.
– A rendezési tervet meghirdették s lakossági fórumon is megvitatták. Abban nem szerepelt a hulladéklerakó, csak zöldterület – szólt közbe a szomszéd, Forrás Béla –, úgy látjuk, a testület a hátunk mögött döntött.
A közelben lakók a demonstrációtól, aláírásgyűjtéstől sem riadnak vissza, ha az önkormányzat nem jelöl ki máshol területet, nem teszi tőlük távolabb a hulladékudvart. Szerintük az veszélyezteti egészségüket, ingatlanjaik értéke jelentősen csökken, s tartanak a rágcsálók és rovarok inváziójától is.
A falu jegyzője, Komjáti János szerint a hulladékudvart nem lehet a településtől távol tenni, mert nem éri el a célját. – A hulladékudvarnak a faluból kivezető út mellett kell lennie, hogy tudják használni az emberek. Testületi döntés alapján jelöltük ki a területeket, ezt számos alkalommal közszemlére tettük, s civil szervezetek bevonásával fórumot tartottunk. A Csárdasor úton lakóknak is lett volna módjuk véleményt nyilvánítani – mondta a jegyző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véd- és dacszövetséget hoznak létre az ingatlanközvetítők

Az összefogásban látják a kiutat a mai, olykor tisztességtelen eszközökkel folyó versenyben Szeged… Tovább olvasom