Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A húsvéti sonka

A húsvét a kereszténység legrégibb ünnepe, a negyvennapos böjtöt követi. Nagyszombaton jöhetett a sonka.

Mivel hagyományosan nagyszombat estéjéig nem szabad vörös húsokat fogyasztani, ezért az emberek „nagycsütörtökön" általában parajból készült ételeket, nagypénteken pedig tojást és halételeket fogyasztottak. Nagyszombaton, napnyugta után jöhetett a sonka és a tojás. Húsvétvasárnap általában sült bárány került az asztalra.

A disznóhús tartósításának régi módszere

A sonkakészítés szokása azért alakult ki, mert a hűtőgép megjelenése előtt ez volt a bevált módja a disznóhús tartósításának és télire való elraktározásának. Húsvét alkalmával persze a legjobb falatok kerültek az asztalra, így vált a sonka az ünnep elmaradhatatlan részévé.
A készítés során a levágott sertés combját kivágták, fűszeres sókeverékkel bedörzsölték, majd néhány napig állni hagyták. A fűszerezés minden családnál eltérő volt, használtak például  majoránnát, kakukkfüvet, koriandert, borsikafüvet. A lecsöpögött levet felfogták, sóval, babérlevéllel, fokhagymával és egy kevés víz hozzáadásával páclevet készítettek belőle, ezt felforralták, majd lehűtve ráöntötték a sonkára. A húst 3–5 hétig a páclében hagyták, naponta átforgatták, ügyelve, hogy a páclé teljesen ellepje. A pácolás után a sonkát néhány napig felakasztva szárították, majd felfüstölték. Végül a füstről levéve néhány hónapig jól szellőző, hűvös helyen érlelték.

Hogyan válasszunk sonkát?

Ha soványabb, húsosabb sonkát szeretnénk, ellenőrizzük a sonka keresztmetszetét, illetve kötözött sonka esetén olyan darabot vásároljunk, melyet a bőr nem vesz teljesen körbe, így szemmel látható a zsírréteg vastagsága.
Érdemes megszagolni a terméket, és ha bármi furcsát észlelünk, ne vásároljuk meg! Élelmiszerbolti, fóliába csomagolt sonkák esetén nehézség, hogy a fólia nem vagy alig engedi át az illatot (vagy éppen a szagot), így a szaglásunk nem adhat támpontot.

Energia- és zsírtartalom

A húsvéti sonka energia- és zsírtartalma meglehetősen magas, 100 g füstölt sonka kb. 370 kcal energiát, 33 g zsírt, 17 g fehérjét és 108 mg koleszterint tartalmaz. A zsíros részek levágása esetén is zsíros húskészítménynek számít, mivel sok benne a hús rostjai között található, szabad szemmel nem látható, ún. „rejtett zsír".

A sonka mellé

A sonka mellé a szokásos kemény tojáson, tormán vagy mustáron kívül újhagymát, retket, uborkát, (sós) kalácsot is kínálhatunk. Régen gyakran fogyasztották gyümölcsökkel, például almával vagy körtével is.

Többféle sonka kapható

Manapság többféle sonka kapható a piacon és az üzletekben. Ezek lehetnek például nyers, főtt, kötözött vagy szeletelt sonkák. Hagyományos, „falusi" sonka vásárlása esetén fontos, hogy ismerjük az árust (előny, ha korábban is vásároltunk már tőle egyéb termékeket, és meg voltunk velük elégedve). Bolti sonka esetén is érdemes megbízható boltból, ismert cég drágább termékét megvásárolni, így általában jobb minőséget kapunk.
A gyorspácolt, aromával készült „dömpingsonkák" íze persze sosem lesz olyan, mint a hagyományos módszerrel készítetteké.

Egészben kell megfőzni

A sonkát mindig egészben kell megfőzni. Főzés előtt érdemes alaposan megmosni és egy éjszakára hideg vízbe tenni, hogy kiázzon belőle a felesleges só. A zsíros réteg megvédi a húst a kiszáradástól, ezért ezt ne távolítsuk el! Bő, hideg vízben kell feltenni, lassú tűzön, fedő alatt néhány óra alatt puhára fő. A főzővíz ízesíthető különféle fűszerekkel, zöldségekkel, ízlés szerint. A hússal együtt megfőzhető néhány alaposan megmosott tojás is, különleges ízűek lesznek a sonkalétől. A sonka akkor kész, ha már könnyű átszúrni a villát a bőrén (vagy a parasztsonkában könnyen megfordítható a csont). Hagyjuk a saját levében kihűlni, és csak ezt követően szeleteljük fel. A sonkalevet nem feltétlenül kell kiönteni, felhasználható magyaros ételek, például babgulyás készítéséhez is.

Diéta esetén

Ha valakinek zsírszegény diétát kell tartania, húsvéti sonka helyett sovány sonkaféleségeket fogyaszthat (pl. csirkemellsonka, gépsonka). Koleszterinszegény étrend esetén még bocsánatos bűn, ha valaki az egyébként betartott diéta mellett húsvétkor egy-két alkalommal, kis mennyiségben fogyaszt a húsvéti sonkából is, de vigyázat, egyes betegségek esetén (például epekő, hasnyálmirigy-gyulladás) ugyanez a diétahiba erős görcsöket vagy a betegség fellángolását is okozhatja. Gyomor-bél rendszeri megbetegedések esetén ajánlott a torma és a mustár elhagyása is, melyek szintén panaszokat okozhatnak.

Fontos a mértékletesség!

Húsvétkor is fontos a mértékletesség mind az ételek, mind az alkoholfogyasztás terén, mivel a zsíros, fűszeres ételekből elfogyasztott nagy adagok a gyomor-bél rendszer túlterhelését okozzák, ami rossz közérzetet, gyomortáji/hasi fájdalmakat, görcsöket, émelygést, hányingert, hányást, hasmenést, esetleg lázat is okozhat.

Kollár Viktória  dietetikus, élelmiszer-ipari minőségbiztosító agrármérnök

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendet sértettek Csornán

Két, írásban beérkezett kifogásnak adott helyt és kampánycsend sértést állapított meg Csornán az 5. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság. Tovább olvasom