Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

A huszonévesek 60 százaléka dohányzik Magyarországon

A magyarok több cigarettát szívnak, mint az Unió többi országának lakosai, ráadásul a huszonévesek 60 százaléka dohányzik - derült ki az Európai Unió történetének legnagyobb közegészségügyi felméréséből.
Az Európai Unió közel 500 millió lakosából összesen mintegy negyedmillió uniós állampolgár vett részt az EU történetének eddig legátfogóbb közegészségügyi felmérésében, amelyben a dohányzási szokásokat vizsgálták. A vizsgálatba 6 ezer magyar állampolgár válaszai és mérési eredményei kerültek be. Az eredményekből jól látszik, hogy a magyarok többet füstölnek az uniós átlagnál: az EU 100 millió dohányosából 2,4 millió magyar. Míg az unióban 27 százalék a dohányosok aránya, addig a magyarok 30,5 százaléka dohányzik.

Magyarország a 27 EU-tagállam rangsorában a dohányzással kapcsolatos értékek alapján nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el. A vizsgálat lényege az volt, hogy megmérték a jelentkező dohányosok és nem dohányosok által kilélegzett levegő szén-monoxid értékét. A felmérés egyik legérdekesebb tanulsága, hogy minél szigorúbb egy országban a szabályozás, annál alacsonyabb volt ez az érték.

A mérés mellett a résztvevők dohányzással kapcsolatos szokásaira is rákérdeztek. Az eredményekből jól látszik, hogy minél több cigarettát szívunk el, annál több szén-monoxidot tartalmaz a kilélegzett levegő. A nemdohányzók körében végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy akik előző nap dohányfüstös helyen tartózkodtak, azoknak az eredményeiben is jóval magasabb volt a szén-monoxid aránya, mint akik kerülték a füstös helyeket.

Kiderült, hogy a 20-29 éves korosztály tagjai dohányoznak a legnagyobb arányban. Bár már a kutatásban résztvevő 10-19 évesek közül is minden második magyar cigarettázik, a 20-29 éves korosztályban a dohányosok aránya ennél még magasabb, 59,9 százalék volt. Ebben a korosztályban a nemekre bontott arányok nem sokban térnek el egymástól. Míg a kutatásban résztvevő 20-29 éves lányok 58, addig a fiúk 63 százaléka cigarettázott rendszeresen.

Az Európai Bizottság 2005-ben indította útjára a "HELP - A dohányfüstmentes életért" kampányt azzal a céllal, hogy segítsen elkerülni a dohányzást, segítsen ellenállni a kortárscsoport nyomásának és észrevenni a passzív dohányzásban rejlő veszélyeket.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. szederszem 2008. október 30. 18:14
  „Aktivdohányos!
  Tolerancia - malory - bár sokat emlegette, mégsem nevezném toleránsnak. Ez őhozzá szólt leginkább.
  A dohányost környezete akkor is mindig csak elviseli, és nem üdvözli örömmel - ezzel pedig hatalmat próbál gyakorolni mások felett. Ezt tapasztaltam már rokoni és munkahelyi közegben is. Jelenlegi munkahelyemen alig látni dohányos embert, ha mégis, az mérsékelt, intelligens kategória. Ám ott, ahol a hatalomról szólt minden, ott igen nagy volt az erős bagósok, és kiemelten nők aránya. Méghozzá azoké, akik nem építettek valódi önbizalmat ki magukban, csak csupán önhittek voltak, sok negatívummal, bár nagyon szerettek volna pozitívnak látszani.
  Diplomákat lehet ,,dohányzás mellett" is szerezni, mi pedig ,,munka mellett" szereztük meg, mindegyiket. Érdekes volt megfigyelni, hogy nagyon sok dohányossal kezdtünk együtt, azután ezek kikoptak. Vagy letették a cigit, vagy nem vállalták a diplomaszerzést. De munka mellett már választani kellett. A másik összetevője, hogy a munka melletti tanulással valódi önbizalmat építettünk ki magunkban, s ez már egymaga is elegendő ok volt arra, hogy már nem volt sikk a dohányzás. A szüneteket is már nemcsak agyonütötték a bagózással, de miután mindenkinek volt munkája, így folyamatosan komoly témák voltak - amibe belemerültünk, nem csak felszínes csevejeink voltak, amit ki kellett egészíteni a cigivel, hogy ne unatkozzanak a beszélgetőpartnerek.
  A női intelligenciát sokkal érzékenyebben érinti a dohányzás kérdése. Egy férfinak ez lehet férfias tevékenység, de csak akkor, ha az mérsékelt, és kellő intelligenciával odafigyel a környezetére - és ha nem elsődleges pótszerként használja - hanem egy sikeres, tevékeny férfi, aki egyebek mellett ezt a lehetőséget is felhasználja a stresszcsökkentésre, és ha már igen, akkor azt kellő eleganciával, látható tartalommal vegyítve teszi.
  A stresszt valahol le kell vezetni, sport, jóga, tánc, horgolás, ezotéria, vallás is ide sorolható - és mindegyikre igaz, hogy kellően intelligensen űzve nagyon is jótékony, fejlesztő hatása van, ám önmagunkat elveszítve benne egyik sem válik igazán javunkra. A sok huszonéves még keresi önmagát, most ebben találták meg. Majd harminc felé már találnak más elfoglaltságot is, másfajta önmegvalósítást, ilyenkor jönnek a leszokások - ez rendjén is van. És legfeljebb mérsékelt formában marad meg - mint ahogyan minden mással is így vagyunk, ahogy haladunk előre az utunkon. Vannak, akik sosem találnak önmagukra - ők is egyértelműen felismerhetők.
  Hekaté benzingőzös felvetésével maximálisan egyetértek, de ez most nem ez a téma volt.
  Az én ódám róla ennyiben összefoglalható.Ill. az előzőekkel kiegészítve.
  Üdvözlettel!”
 • 52. aktívdohányos 2008. október 30. 16:13
  „Hekaté!

  Nagyon jó dolgokat teszett írni, én dohányzom,de teljesen egyet értek Önnel,pl ami a benzingőzt illeti.
  Természetesen én sem gyújtok rá olyan helyen,ahol nem dohányzókat zavarnék a bűzömmel,vagy tömegben stb.
  A családomban senki sem dohányzik, de soha nem bántottak azért ,mert én igen.
  Valahogy szeretek dohányozni.És addig,amíg ez jó érzéssel tölt el,addig nem is tudok róla leszokni.Kinek a pap,kinek a papné.
  Természetesen nem értek egyet olyannal,hogy a dohányzáshoz intelligencia nem párosul, hiszen nekem is két diplomám van,amit dohányzás melleztt szereztem.
  De a dohányzásról kontra nem dohányzásról ódákat tudnék írni, de szerintem kár a gőzért,hiszen itt többen szépen megfogalmazták a tolerancia kérdését.”
 • 51. hekaté 2008. október 30. 10:01
  „Nem tudom, a hozzászólók közül hányan vannak autósok, motorosok, és ezek közül hánynak jutott eszébe, hogy "ledobom" az autót, motort, inkább gyalog megyek v. biciklivel, hogy ne szennyezzem a környezetet, ne legyek kárára kisbabáknak,akiket anyukájuk tol az utcán és szívják be a káros benzingőzt. Tartok tőle,hogy senkinek nem jutott eszébe. Szerintem, ha azt az energiát, amit a dohányosok ellen fordítunk, valami hasznosabb mozgalom támogatására "pazarolnánk",biztosan tisztább lenne környezetünk,meg talán lelkiismeretünk is.”
 • 50. szederszem 2008. október 29. 22:46
  „Nysas!
  Te amíg rágyújtottál, én csak maradjunk annyiban, csak ahelyett könyvet vettem elő, alátámasztandó a hitetlenkedőknek véleményemet. Lásd 49. És addig is annyi minden más lekötött, hogy sem eszembe nem jutott volna dohányozni, sem időm nem lett volna rá, a pénzemet és energiámat arra pazarolni nem is beszélve.
  Alvás vagy cigizés helyett azonban időt szenteltem most ennek a témának.
  Gondolom te amíg véleményt írsz, a ráfordított idő mellett még dohányzol is, szóval ez kétszeres "semmittevés". De legyünk ugyanott az időpocsékolásban, elég világossá válhatott mostanra, ki mire pazarolja drága idejét.”
 • 49. szederszem 2008. október 29. 22:29
  „malory!
  te a napokban azt bizonygattad igazi nő vagy, tudod, az a cikk alá, ahol arról van szó, mennyivel jobbak az esélyeik azoknak a gyerekeknek, akikkel törődik édesapjuk. Te azt mondtad, mindenki maradjon a kaptafánál, a férfi legyen kemény és tegye a dolgát, és ne vegye át a mosogatórongyot. Többen vitatták régimódi nézetedet, amitől te valódi nőnek érzed magad, mire hatalmasat trágárkodtál egy jókora bekezdésen át.

  Szóval mi bajod van Szederszemmel?

  Ha valódi nő vagy, érteni fogod a következő gondolatokat te is: "Az odaadó nő föloldó lényét a szeretett férfi életének megszépítésére szenteli. A kommunikáció a Levegő elemhez tartozik. Az a nő, aki dohányzik, nem akar egy levegőt szívni a környezetével. Lehatárolódik, kilép az Egységből. Holott éppen neki kellene rákapcsolódni a férfira. A dohányzó nő önmaga előtt is tagadja a minden nőre eredendően jellemző erős kötődési vágyát.
  A nő múzsai bájának ellentmond, ha káromkodik. Ha társaságban saját nemének árulójaként kifigurázza a nála nőiesebb nőket. Ha a férfinem kontójára gúnyolódik."
  Idézet: Gonda István és Illés Csilla: A szépség szimfóniája c. könyvéből (55.o)

  Attila valódi férfi - aszerint nyilatkozott. Vele is bajod van?

  Továbbá: "Mesterséges feldobószerre csak olyan tevékenységek közepette vágyunk, amellyel lelkileg képtelenek vagyunk azonosulni. A kávé a lelkesedés pótszere. A szív lendületének hiánya. "Egy jóízű beszélgetés pont olyan stimuláló, mint a feketekávé, és utána pont olyan nehéz elaludni" - mutat rá Anne Morrow Lindbergh arra, mi hiányzik többek között az életünkből, mikor a sötét lével teletöltött csésze után nyúlunk. A nap kezdetén akkor áhítjuk ezt a keserű italt, ha a nap folyamán valami olyan teljesítenivaló vár ránk, amit egyetlen porcikánk sem kíván. Mi mégis ésszel felülbíráljuk szívünk hangját, és érdekből ("megéri") rávesszük magunkat a kivitelezésre. Az azonnal oldódó kávé a pótszer pótszere, és azt a lehetőséget is elveszik, hogy amíg a darálóval és a kávéfőzővel babrálunk, elgondolkodjunk, miért is van nekünk szükségünk arra, hogy erőnek erejével ("jó erős dupla") kényszerítsünk ki magunkból valamit, ami magasabb szempontból nem feladatunk. Minden csésze fekete azt jelzi, egyáltalán nem vagyunk az utunkon, s hogy gyászoljuk a lelkünket.. (75.o.)
  Ugyanezt példázza a dohányzás is. A kettő együtt.:((...hajolt már a képembe magyarázni ilyen nőszemély, amitől megdöbbentem, hogy tud az ilyennel csókolózni a férje? Nagyon is értem Attilát! És a hozzá hasonló jóérzésű férfiakat, akik valóban nőies nőre vágynak és nem gyárkéményt akarnak csókolgatni.
  Kipróbáltam én is valamikor, és nem volt ilyen határozott véleményem azokról, akik ezzel élnek, de minél inkább kibontakozik bennem a nő, annál inkább látom szánalmasnak mindazokat, akik ezzel élnek. A pasikról most nem nyilatkozom. Az sem tetszik különben.
  Köszönöm, hogy volt türelmed végigolvasni soraimat.”
 • 48. joy 2008. október 29. 22:22
  „Nincs kiábrándítóbb, mint egy büdös, bagószagú fiatal nő!
  Látványnak is gyomorforgató, amint lóg szájukból a rúd...”
 • 47. joy 2008. október 29. 22:20
  „Ló@t.
  A dohányzás részleges tilzása nem old meg semmit.
  Különösen addig nem, amíg az utcán lehet bagózni és szemetelni!
  Akinek nem tetszik a büdös kocsma, ne menjen be!
  Szórakozóhelyeken, vendéglőkben, mozikban, színházakban, közintézményekben, iskolákban helyes a teljes tilalom.

  Mindenki olyan TB ellátásra jogosult, amennyiért fizet!
  Aki nem rakja le az italt, nem mond le a zsírról, nem hagyja abba a kávét-teát-kakaót, cukorral eszi a mákostésztát, aki nem úszik-fut rendszeresen, aki nem mondja föl stresszes munkáját, aki híreket hallgat, aki poros munkahelyen dolgozik, vagy poros városban él...
  Mind mind fokozott egészségkárosító hatásoknak van kitéve!
  Akkor ők se kapjanak teljes ellátást, hisz nem kötelező járművezetőnek menni, tanárként hülyegyerekekkel kínlódni...”
 • 46. POLICE 2008. október 29. 22:19
  „Miből telik napi egy dobozra?”
 • 45. total 2008. október 29. 21:54
  „1.végre be kéne már tíltani minden szórakozóhelyen, kocsmában a dohányzást!! Remélem 2009 jan1-től így lesz!
  2.nehogy már a mi TB járulékunk arra menjen el, hogy a sok tüdőbeteg, cukorbeteg, magasvérnyomásos dohányos betegségeit gyógyítsák! Ha nem rakja le a cigit, feleannyi támogatást se kapjon a TB-től!”
 • 44. busch 2008. október 29. 21:21
  „számít????? nemszámít...legalább nem kapnak nyugdíjat......”
 • 43. hekaté 2008. október 29. 20:43
  „OKÉ,Malory,azt hiszem így helyes.”
 • 42. malory 2008. október 29. 20:23
  „Logaritmus, előzd meg vagy maradj le, ilyen k egyszerű! Egy kis tolerancia... A nemdohányzók nem várhatják el a toleranciát, ha ők sem teszik. És fordítva persze.
  Azt meg azért kötve hiszem, hogy a kezelés annyi, mint az elszívott cigi, gondoljatok már bele... De ennyi erővel ne tankoljunk mert többe kerül a környezetvédelem meg a baleseti helyszínelés, ne igyunk, mert többe kerül másnap a tej a rosszullétre, ... Ugyan. Inkább a csempészeket kéne megfogni, és akkor annyival több marad a zsebben.”
 • 41. hekaté 2008. október 29. 20:18
  „Én meg azt nem szeretem,amikor a nagykörúton a kamionok,meg egyéb autócsodák dübörögnek, és a babakocsiban fekvő kisbabákra pöfögik az ártalmas benzingőzt. Azt hiszem ez is van olyan kellemetlen és sokkal ártalmasabb, mint az utcai dohányzás. Vagy erre már nem olyan finnyás, kedves Logaritmus ?!”
 • 40. Logaritmus 2008. október 29. 19:55
  „Nagyon rossz szokás a dohányzás és udvariatlan is...én speciel azt sem szeretem, amikor valaki pl. a buszmegállóban gyújt rá, vagy az utcán húzza maga után a füstcsíkot én meg ballagjak utána és szívjam a szagát. :/”
 • 39. k 2008. október 29. 19:29
  „Mennyit költenek cigire 1 hónapban az itt a kérdés sztem?”
 • 38. hekaté 2008. október 29. 19:19
  „Hogy hol van Macilaci, hát a Yellowstone Parkban, Smith vadőr felügyelete alatt, Bubu társaságában.”
 • 37. volt dohányos 2008. október 29. 19:18
  „Középkorú vok. Gimnazista koromban kezdtem el cigizni. Akkor az nagyon menő volt.... Egyetemen a kollégiumban jó időtöltés volt és kellett, h. jól vizsgázzam..... Amikor dolgozni kezdtem cigiztem, mert cigizés közben olyan jókat lehetett beszélgetni...Aztán azért cigiztem, mert legalább addig , míg elszívtam pihenhettem....Aztán terhes lettem, és leraktam...visszaszoktam mígnem megint terhes lettem és leszoktam...megint visszaszoktam....aztán egyre drágább lett a cigi. A Mars-téri büdöstől rosszul voltam, a drága jó minőségűre meg sajnáltam a pénzt...Kiszámoltam legalább 52.000 Ft-ot megspórolhatok , ha leszokom...És leszoktam....Most már kb. 6 éve nem gyújtottam rá. Csak elhatározás kérdése a leszokás.
  Ha nem döntöd el a fejedben, h. le akarsz szokni a cigarettáról, akkor hiába minden ...nem szoksz le...
  Mindenkinek szíve joga, mire költi a pénzét....De sztem. vannak a ciginél jobb dolgok is....”
 • 36. ramsar 2008. október 29. 19:15
  „Konradnak nagyon igaza van: ami bejön a jövedéki adóból, az el is megy a gyógyászai kezelésekre. És nem csak a dohányosoknál: ahol a szülő cigizik, a gyerek is jó eséllyel lesz asztmás, allergiás, hajlamosabb lehet a légúti megbetegedésekre. Márpedig panelban nem szokás lemenni az utcára félóránként. Emellett zsúfolt buszmegállókban sem tudsz úgy állni, hogy ne menjen rád a füst, éttermekben is gyakran csak mókusvakítás a külön dohányzórészleg.
  Sok fiatal egyébként tényleg csak azért cigizik, mert menő, és mert társaságban ciki, ha más rágyújt, de ő nem. Ezen kellene valahogy változtatni, hogy nem szokjanak rá tizenegynehány évesen (sőt, nem egyszer még korábban), csak azért, mert az olyan vagány...”
 • 35. Keyra 2008. október 29. 19:13
  „Malory!
  Örülök hogy van miben egyetértenünk. Tényleg az lenne a megoldás, ha "intelligensen dohányozna a többség". Igazából csak egy kicsit kellene figyelnünk egymásra, és tök jó lenne minden. Nem kellene egymást rögtön beskatulyázni, csak szem előtt tartani a szokásait. Vannak bunkó dohányosok akik lesz*rják h te eszel v. akármi, ugyanúgy mint azok a nem dohányosok akik beállnak eléd a sorba, mikor már 1 órát várakoztál...”
 • 34. Hol van macilaci? 2008. október 29. 19:07
  „Ö minden cikkhez hozzaszol.

  (Pipazni?).”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a kormány zavartalanul hazudik tovább

A válságkezelés közben a kormány zavartalanul hazudik tovább - mondta László Tamás, a Fidesz… Tovább olvasom